2024. április 25., csütörtök

Felrobbant a fizikai dolgozók bére Magyarországon

Az idei második negyedévben 1000 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére – derül ki a Trenkwalder csaknem 7 ezer fő béradatait feldolgozó elemzéséből. Ez 13 százalékos növekedést jelent a múlt év hasonló időszakában tapasztalt 887 forinthoz képest. A két évvel ezelőtti, 2016 második negyedéves adatokhoz képest pedig átlagosan nem kevesebb mint 32 százalékos órabér-növekedést tapasztalhattak a kékgalléros munkavállalók.

„A fizikai dolgozók körében a szakmunkások (FEOR 8-as főcsoportba soroltak) 1041 forintos, míg a betanított munkát végzők (FEOR 9-es főcsoport) 967 forint átlagos órabérre számíthattak. Régiók szerint ugyanakkor jelentősen eltérhetnek az órabérek: amíg például Dél-Dunántúlon, illetve az Észak-Magyarországon továbbra is ezer forint alatt marad egy szakmunkás átlagos órabérre, addig Közép-Magyarországon ez az érték már elérte az 1220 forintos szintet.” – olvasható a vállalat közleményében.
Mindezek bruttó számok, vagyis ezek alapján még távolról sem beszélhetünk arról, hogy a fizikai munkát végző dolgozókat elkényeztetnék.
„Az adatokból kitűnik, hogy tovább tart a fizikai órabérek folyamatos emelkedése: bár a béremelések nagyobb része az év elején zajlott le, az első negyedévhez képest is 4,2 százalékos átlagos órabér-növekedést tapasztaltunk” – magyarázza Hujber Tibor, a Trenkwalder ügyvezető igazgatója. Hozzátette: „ha az elmúlt 24 hónap adatait vizsgáljuk, 32 százalékos átlagos órabér-növekedést mutatnak a számok, ez pedig már egyes iparágak esetében komolyabb gazdaságossági kérdéseket is felvet”.
„A felsőbb foglalkoztatási kategóriákban is emelkednek a bérek, bár továbbra is jóval kisebb ütemben: a BDO Magyarország több mint 60, zömmel nemzetközi tulajdonú hazai vállalat mintegy 500 középvezetője esetében 4,7 százalékos bérnövekedést tapasztalt a második negyedévben az egy évvel korábbi mértékhez képest” – derül ki a felmérésből.
„Valamelyest javítja az összképet, hogy a vizsgált időszakban a középvezetők körében a kiegészítő bérelemek (jutalom, bónusz, bérpótlékok, stb.) aránya az egy évvel korábbi 8-ról 10 százalékra emelkedett” – mutat rá Hajnal Péter, a BDO Magyarország könyvelési, bérszámfejtési és outsourcing üzletágának partnere.