2024. április 20., szombat

Prednosti upsa na izbornu listu

Prednosti upsa na izbornu listu Emil Lulić, pravni savetnik predsednika Mađarskog Nacionalnog Saveta: građani svake četvrte godine dobiju šansu da utiču na sastav Nacionalnih Saveta

Bilo ko može da se upiše na posebnu biračku listu nacionalnih manjina, jedini uslov je da je napunio 18 godina. Građani u kancelarijama samouprave mogu predati zahtev za upis u birački spisak uz validni dokument.

Da bi građani učestvovali na izborima Nacionalnih Saveta, potrebno je da se prijave na poseban birački spisak. Dok se na opšti birački spisak svaki građanin koji napuni 18 godina automatski upisuje, na poseban birački spisak se mora sam prijaviti, jer građanin na taj način daje izjavu o svom samoopredeljenju.

U prostorijama lokalne samouprave, potrebno je da građanin u svom mestu boravka, potpiše dva dokumenta: izjavu o rukovanju ličnim podacima i zahtev za upis na poseban birački spisak. Ova dokumenta građanin može dobiti na licu mesta. Emil Lulić ističe, da onaj građanin koji se ranije upisao na poseban birački spisak, ne treba to ponovo da čini.

-Spisak birača od pre nekoliko dana se obrađuje kompjuterski, što omogućuje lakše osvežavanje podataka. Međutim može da se desi da prilikom prelaska sa starog na novi sistem, nastane neki problem, iz tih razloga građani koji su imali neku promenu u ličnim podacima, kao što je promena imena ili adrese, potrebno je da provere u nadležnoj lokalnoj samoupravi, to jest da prijave promenu. Na stranicama ministarstva državne uprave se takođe može proveriti da li je određena osoba uvedena u poseban birački spisak - rekao je Emil Lulić.

Zatim je objasnio zašto je važno da se vojvođanski Mađari u što većem broju upišu na posebnu biračku listu. Po njegovom mišljenju je očigledno koliko je MNS u prošle četiri godine pa i ranije imao rezultata. MNS je prisutan u svakom segmentu života vojvođanskih Mađara sa svojim aktivnostima.

-Svi osete uticaj aktivnosi MNS-a. Svi koji imaju decu u predškolskim ustanovama, u školama, na fakultetima, ko učestvuje u kulturnom životu. MNS podržava projekte prosvete i kulture. Izbori nacionalnih saveta se održavaju svake četvrte godine, i građani dobijaju mogućnost da utiču na sastav nacionalnog saveta i na njihovu aktivnost u zajednici - rekao je Emil Lulić.

Jedna osoba iključivo može da se upiše na jednu listu, ali ako želi da se premesti na drugu listu, u drugoj lokalnoj samoupravi, to može učiniti, s tim da se sa prethodne izbriše. Građani Srbije mogu slobodno da odlučuju o svojoj nacionalnoj pripadnosti, i nema prepreke ni da se prebace sa jedne liste na drugu, s tim da zatraže brisanje sa prve liste.

-Ranije dok je prethodni sistem bio na snazi, građani su mogli zatražiti brisanje sa spiska u toj lokalnoj samoupravi u kojoj su bili upisani. To je bilo otežano onima koji su promenili mesto stanovanja. Sada se brisanje sa liste i upis na novu može zatražiti u samoupravi u kojoj se nalazi garđanin, prema adresi stanovanja. Na primer, ako je neko živeo u Beogradu i bio upisan na makedonsku izbornu listu, zatim se preselio u Suboticu i iz nekog razloga želi da se upiše na mađarsku ili bilo koju drugu izbornu listu, i brisanje i upis može da zatraži u lokalnoj samoupravi u Subotici - rekao je Emil Lulić.

Branko Ružić, ministar državne i lokalne samouprave, je potvrdio da će izbori za nacionalne savete biti raspisani na jesen, u drugoj polovini avgusta. O tačnom datumu izbora se nije izjašnjavao, ali ranije je govorio da se očekuje za 4. novembar. Ministar je zamolio predstavnike manjinskih zajednica da se u što većem broju upišu na posebne izborne liste po svom izboru, i da koriste svoja prava.