2024. március 28., csütörtök

Összefogással a közösségért

Ünnepi műsort tartott a kulturális élet felpezsdítéséért dolgozó oroszlámosi művelődési egyesület

Oroszlámoson csütörtök este a helybéli Dr. Batthyány-Strattmann László Művelődési Egyesület szervezésében ünnepi műsort tartottak a falu újraépítésének 233. és az egyesület fennállásának 7. évfordulója, valamint Oroszlámos helyi közösség napja alkalmából.

Ez volt a helybéli Pántlika néptánccsoport első fellépése (Gergely Árpád felvétele)

Ez volt a helybéli Pántlika néptánccsoport első fellépése (Gergely Árpád felvétele)

Az esemény hálaadó szentmisével kezdődött, majd az érdeklődők a helyi általános iskola tornatermében gyűltek össze az ünnepi műsorra. A rendezvényen Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke elmondta, fontosnak tartja, hogy tetterős közösség érik Oroszlámoson. A múltra és a történelemre való emlékezést, valamint a jövőbe vetett hitet és bizalmat méltatta, és kiemelte, hogy összefogással nagyon sok mindenre képes a közösség. Hozzátette, hogy a Magyar Nemzeti Tanács az óvodától az egyetemig támogatja a vajdasági magyar fiatalok oktatását, Oroszlámoson például felújították az általános iskola vizesblokkját, és játéksarkot hoztak létre a gyerekek számára.

A résztvevők a művelődési műsor részeként többek között olyan verseket hallgattak meg a helyi általános iskola diákjainak előadásában, mint József Attila Altatója vagy Petőfi Sándor Füstbement terve. Az iskola tanulója, Mihók Emese fuvolán adta elő Haydn Szerenád című művét, a művelődési egyesület Lila Akác kórusa pedig észak-bánáti népdalokat mutatott be. A több évtizedes szünet után végül múlt év decemberében újraalakult, óvodáskorú és kisiskolás gyerekeket tömörítő Pántlika néptánccsoport felcsíki táncokkal szórakoztatta a közönséget. Romhányi Gabriella, a törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület néptánccsoportjainak művészeti vezetője és a Pántlika néptánccsoport vezetője elmondta, hogy jelenleg tizenöt kisgyerek tagja a csoportnak, hét lány és nyolc fiú, és habár tárgyi hiányosságok jelentenek némi problémát, rendszeresen vannak próbáik. Próbahelyként a színháztermet használják, a lányok számára szereztek hagyományos népviseleti szoknyákat, de a fiúviseletből hiány van, ezeket ezután pótolják.

– A gyerekek élvezettel táncolnak, és nagyon lelkiismeretesen dolgoznak. Ez az első föllépésük, úgyhogy nagyon nagy örömmel és izgalommal várták ezt a napot. Reméljük, ez lesz az a generáció, amely föllendíti a hagyományokat, és az utánuk következők ezt folytatni fogják.

A gyerekek táncát nagy taps kísérte, maguk a táncosok is élvezték az előadást. Anna, az egyik legfiatalabb néptáncos elmondta, hogy nagyon szeret táncolni, és reméli, hogy a jövőben is még sokszor lesz alkalma rá.

A műsor az adai székhelyű Pendergő tamburazenekar előadásával zárult, akik különféle tájegységek népzenéit játszották. A fogadtatás nem hagyott maga után kívánnivalót, többen táncra is perdültek. A rögtönzött táncházban a zenekar is partner volt: néhány dal után lejöttek a színpadról, hogy a táncolók között folytassák az előadást.

Az ünnepség a Magyar Nemzeti Tanács és Törökkanizsa önkormányzatának támogatásával valósult meg.