2024. április 24., szerda

Csóka ünnepel

Díszülés, koszorúzás, színházi események a község napján

Szent Anna, illetve a görögkeleti vallásúaknál Gábriel (Gavrilo) arkangyal emléknapja a 19. század dereka óta Csóka település fogadalmi ünnepe, s 2002-től Csóka község napja is. A fogadalmi ünnep megtartása még a 19. század derekától datálódik, amikor is az akkori csókai méltóságok a térséget, így a települést is sújtó kolerajárvány elmúltával fogadalmi okmányba foglalták, hogy június 26-át, vagyis Szent Anna, illetve Gábriel arkangyal napját örök időkre ünnepelni fogják.

Koszorúzás a kolerakeresztnél (Horváth Zsolt felvétele)

Koszorúzás a kolerakeresztnél (Horváth Zsolt felvétele)

A csütörtökön kezdődött rendezvénysorozat így katolikus misével és pravoszláv liturgiával nyílt meg, annak emlékére, hogy a településen nem szedett több áldozatot a kolera. Tegnap arra a 135 csókai lakosra emlékeztek a római katolikus temetőben, akiket a járvány vitt el. A kolerakeresztnél Gyömbér Stana polgármester és Oláj Tibor, a községi képviselő-testület elnöke helyezte el az emlékezés virágait. Ezt követően a Művelődési Ház előcsarnokában a helybéli Oltvány egyesület által kiállított díjnyertes pálinkákat, illetve a helybéli Paletta egyesület által szervezett idei ifjúsági festőtalálkozón készült alkotásokat tekinthették meg az érdeklődők. Csóka képviselő-testületének alkalmi művelődési műsorral egybekötött díszülésén Oláj Tibor és Gyömbér Stana köszöntötték a városnap vendégeit.

A képviselő-testület elnöke ünnepi beszédében kiemelte, hogy az elmúlt egy évben tartott testületi üléseken számos lényeges községi döntést hoztak, amelyek remélhetőleg hozzájárulnak majd a község stratégiai fejlesztéséhez. Oláj ezek közül a földek tagosítását, a bánáti főút (a Csóka község területén is áthaladó M24-es régi út) részletes területrendezési tervének a kidolgozásáról szóló határozatot és egy középtávú terv elkészítéséről szóló határozatot emelt ki, s elmondta, hogy még rengeteg elvégezendő munka vár a vezetőségre, amelyek közül talán a legfontosabb a vállalkozások alapítását és működését elősegítő üzleti környezet megteremtése.

Lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy Csóka községben az elmúlt években kezdték felújítani a vízvezetékeket, az idén eljutottak az utolsó fázishoz, amelyet három részben valósítanak majd meg, és várhatóan 2020-ban teljes mértékben elkészülnek a munkálatokkal. Ezenkívül más beruházásokat is terveznek. Így a településen és a falvakban is javítani szándékozzák az utakat, s egy középtávú terv részeként meghatározták azokat a kommunális, infrastrukturális feladatokat is, amelyeket a 2018–2023-as időszakban szándékoznak megvalósítani. Arról is beszélt, hogy a vízvezeték felújítása mellett a falvakban is el kell kezdeni a vízhálózat rekonstrukcióját, mivel ezeken a településeken is még a múlt század hatvanas-hetvenes éveiben építették ki a vezetékeket. Tiszaszentmiklóson és Padén is szeretnék elkezdeni a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítését, valamint tervben van a csókai egészségház és a padéi Szervó Mihály Általános Iskola felújítása is.

Gyömbér Stana polgármester asszony lapunknak adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a Szent Anna, illetve a görögkeleti vallásúaknál Gábriel (Gavrilo) arkangyal emléknapján tartott fogadalmi ünnep, illetve a község napja nagy jelentőséggel bír a csókaiak életében, mivel az emlékezés és a vallási jellege mellett ez a nap azt jelképezi, hogy a községben élőknek továbbra is a kölcsönös tisztelet jegyében kell együtt élniük, s együtt kell küzdeniük a szép, de kicsiny észak-bánáti község fennmaradásáért.

A csókai képviselő-testület díszülésén ezúttal is megjutalmazták a községi iskolák legkiválóbb tanulóit, illetve a település legjobb sportolóit. Így a padéi Szervó Mihály Általános Iskola végzős tanulói közül Kovačev Milica, Nenadov Jovan, Nedeljkov Natalija, Stevanov Stefan és Stevanov Milan, a tiszaszentmiklósi Tihomir Ostojić Általános Iskola nyolcadik osztályt befejezett diákjai közül Krak Leontina, Radaković Jovan, Tepavac Ivana, Urbán Szimonetta és Jelena Tomašev, a csókai Jovan Popović Ált. Iskola végzősei közül pedig Zeković Nikola, Lazić Stefan, Szécsi Ilona és Komlušan Milan Vuk-díjas diák és Gonclik Ákos, a csókai Vegyészeti-Élelmiszeripari Középiskola diákja, a nemzedék tanulója kapott elismerést. A sportolók közül Vilovski Danielt, a csókai karateklub tagját és Komlušan Milant, az asztaliteniszklub legjobb versenyzőjét díjazták.

A községnapi rendezvénysorozat péntek este a Művelődési Ház nyári színpadán folytatódott, ahol Jovica Jašin Egy színész estéje című előadását játszották, szombaton pedig 15 órától a hagyományos bográcsfesztiválra kerül sor. 20 órától a nyári színpadon Délibábos Hortobágyon címmel Udvarhelyi Boglárka primadonna és Jegercsik Csaba énekművész és a Pesti Zenés Színpad táncművészeinek a fellépésén kapcsolódhat ki a közönség.