2024. március 29., péntek

Elhunyt Oliver Dragojević

A horvát zenész-énekesnél tavaly állapítottak meg tüdődaganatot

Vasárnap reggel egy spliti kórházban életének 71. évében elhunyt Oliver Dragojević, a jugoszláv, majd a horvát zenei élet legendás alakja.

Oliver Dragojević rendkívül népszerű énekesnek számított az egész egykori jugoszoláv térségben. Legismertebb zeneszámai, a Galeb i ja, Skalinada, MalinkonijaOprosti mi pape, Molitva za Magdalenu, Veruj u ljubav, Cesarica vagy a Svirajte noćas za moju dušu az idősebb és a fiatalabb generáció előtt egyaránt kedveltté és elismertté tették.

Oliver Dragojević Korčula szigetén, Vela Lukán született. Ötéves korában kezdett el zenélni, amikor apjától szájharmonikát kapott, s játékával hamarosan a falubelieket és a Split és Vela Luka között közlekedő hajó utasait szórakoztatta. A zeneiskolát Splitben fejezte, s 1961-ben lépett fel először a spliti gyermekfesztiválon. Ezután karrierje meredeken ívelt felfelé, slágerei sikert sikerre arattak.

Utolsó fellépése tavaly október 16-án volt a spliti Horvát Nemzeti Színházban, amelyet a megyei rákellenes liga szervezett.