2024. március 29., péntek

Hét nap forradalom

A nyár legjobb zenei felhozatala az idei Szigeten

Történetének talán egyik legjobb programsorozatával köszönt ránk alig tíz nap múlva a Sziget Fesztivál, amely idén (a nemrég lezárult EXIT utóbbi években használt fantázianeveihez igen hasonló) Love Revolution néven fut. Kádár Tamás, a Sziget fő szervezője úgy nyilatkozott, „a tavalyelőtti érdeklődést idézik az idei eladások” – a tavalyelőtti rendezvény pedig majd’ félmilliós nézőszám-csúcsot döntött. A 8-ától 15-éig dübörgő fesztiválra a diákjegyek, az ötnapos bérletek már el is fogytak, a háromnapos bérletek közül pedig a hétvégére, vagyis augusztus 10–11–12-re nem lehet szerezni belépőt.

A fenti információk egyáltalán nem okoznak meglepetést, ha vetünk egy pillantást a Sziget idei line-upjára, amely a nyár egyik legjobban összerakott zenei felhozatala. A Dan Panaitescu Nagyszínpadon olyan nevek csattognak, mint a tavaly az utolsó pillanatban lemondott Clean Bandit, az eletro-díva Lykke Li, a downtempo elektronika koronázatlan királya, Bonobo, a poszt-punk The Kooks, az electro-swing-király Parov Stelar, a többszöri pop-rock visszatérő Bastille, a folk rockból az alternatív rock felé feltörő Mumford and Sons, az izlandi rockcsoda Kaleo, a tavalyi EXIT egyik leggyönyörűbb rockkoncertjét toló Oasis-líder Liam Gallagher, a német folkcsapat Milky Chance, a mindig jól táncolható Gogol Bordello – és ez még mindig csak a „nappali” program! A késő estéket ugyanis olyan előadók teszik feledhetetlenné, mint az új albumát promotáló rocklegenda, Arctic Monkeys, a pop melankolikus dívája, Lana Del Rey, a tinik abszolút kedvence, Shawn Mendes, az inkognitójukat a végsőkig őrző Gorillaz, a rapsztár Kendrick Lamar, a popsztár Dua Lipa vagy a norvéd deep house DJ Kygo.

Az A38 színpad még alig pár éve egy fejlődő, újdonságokat felmutató sátor volt valahol a nagyszínpad közelében, a kevesek öröme mára az egyik legütősebb programot kínáló helyszín a Szigeten, olyan listavezetőkkel, mint a lágy ambient pop Cigarettes After Sex, Asaf Avidan, az EXIT-en is ott éjszakázó Zhu és Fever Ray, a pszichedelikus rockot húzó King Gizzard and the Lizard Wizard, a svéd elektro-bend Little Dragon, a teljesen őrült trillákat sajtoló Everything Everything.

A Világzenei Színpad továbbra is a minőségi folkba üti az orrunkat olyan fellépőkkel, mint a brit Transglobal Underground, az olasz Canzionere Grecanico Salentino, az argentin El Juntacadaveres, az izraeli Jewish Monkeys, a német La Bressbanda, az argentin–francia Plaza Francia Orchestra, a tunéziai Ifriqiyya Elecrtique, vagy az orosz Hartyga.

A magyar zenekarok közül néhány a Nagyszínpadon is megtalálható: a Halott Pénz, a Punnany Massif vagy a Vad Fruttik áll a szélesebb közönség elé. A többiek a Petőfi Rádió kissé kisebb helyszínén tolják az anyaországi nótákat. Ott lesz a Mary Popkids, az Irie Maffia, a Lóci Játszik, az Anna and the Barbies, a The Biebers, az Intim Torna Illegál, a 30y, a Blahalouisiana, Szabó Balázs és bandája, a Hiperkarma, az Ivan and the Parazol, a Paddy and the Rats, az elmaradhatatlan Péterfy Bori és Love Bandje, a Fish, a Supernem, a Margaret Island, az Esti Kornél – a fesztivált pedig már törvényszerűen Müller Péter Sziámi és az AndFriends zárja az utolsó éjszakán.

Akik az utolsó pillanatban szeretnének hetijegyet szerezni, azok közel 99 000 forintos (kb. 36 000 dinár) áron tehetik most meg, és néhány háromnapos kombináció is szabad még 60 000 forint (cirka 20 000 dinár) körüli összegért. A napijegyek 24 000 forintos (8700 dinár) áron kaphatók.