2024. március 29., péntek

Szombaton bemutató Kavillón

Csütörtök este Csantavéren járt a Tanyaszínház

Nagy sikert aratott a csantavériek körében csütörtökön este a Tanyaszínház Pé'z, hova mész? című előadása. Bár a hivatalos bemutatóra szombaton kerül sor a kavillói helyszínen, a turnét már egy hete megkezdte a társulat.
A Marin Držič Dundo Maroje című népszerű műve alapján készült vígjátékkal, a Pé'z, hova mész? című zenés, táncos előadással összesen 25 vajdasági településre látogatott, illetve látogat majd el a nyár folyamán az alkalmi társulat.
– Első alkalommal vagyok tanyaszínházas, nagyon pozitív élmény ez számomra. A próbaidőszak is hangulatos volt, ahol mindenkinek megvolt a saját feladata, munkája. Kavillón, maga a próba is kint, szabadtéren zajlott, küzdöttünk a meleggel, este pedig a szúnyogokkal, de ettől eltekintve szép élmény volt. A turné lassan 6 napja tart, mindennap utazunk és mindig máshol alszunk. Sok szép új helyet fedezhettem fel így, hiszen olyan településeken is fellépünk, ahova nem biztos, hogy magamtól elutaztam volna. Úgy gondolom, hogy a Tanyaszínház fontos része a színiakadémiai tanulmányoknak – mondta lapunknak Horváth Blanka, az újvidéki Művészeti Akadémia elsőéves színész szakos hallgatója, akit az előadásban alakított szerepéről is kérdeztünk.


– Az előadásban a vágy, a hatalom és a pénz istenének szobrát jelenítem meg, aki végig jelen van, és befolyásolja a többi szereplőt. A szobor megszemélyesítése egy keményebb fizikai megterhelést, komoly összpontosítást igényel, hiszen a háttérben, szinte mozdulatlanul, elejétől végig ott vagyok a színpadon – hallhattuk Blankától, aki remek alakítást nyújtott az előadás során.
Csantavéren a falu lakosainak többsége hagyományosan évről évre megnézi a vándortársulat előadását.
– Minden évben kijövünk megnézni a Tanyaszínház társulatának a fellépését. Az idei előadás igazán tetszett, nagyon ügyesek voltak ezek a fiatalok – mondta a csantavéri Kovács Erzsébet.
Negyven évvel ezelőtt alapították a Tanyaszínházat, és idén a 41. bemutatójukat tartják ma, szombat este Kavillón. Este 8 órakor megnyílik a Tanyaszínház múltját bemutató kiállítás, este 9 órakor pedig kezdődik az előadás.