2024. április 16., kedd

Dačić: A Pristinával való dialógus amerikai támogatása segíti a megoldáskeresést

Szerbia külügyminisztere, Ivica Dačić ma kijelentette, az amerikai támogatás segíti a Pristinával folytatott dialógust és megoldáskeresést, és úgy értékelte, a megbeszéléseket nem bővítik tovább.

Amerika keményen kiáll a dialógus folytatása és a kompromisszum megtalálása mellett. Ez nagy változásnak számít, és azt jelenti, hogy megnyíltak a lehetőségek az új, kompromisszumos megoldások keresése felé. Az USA erre az elmúlt években nem volt hajlandó, mivel ezt zártkörű kérdésnek tartották – emlékeztette az újságírókat ma Dačić az Egyesült Államok belgrádi nagykövetségén.
Ivica Dačić és Kyle Scott amerikai nagykövet ma Szerbia Napja tiszteletére, amelyet 1918. július 28-án az Egyesült Államokban is megünnepeltek, felvonták a szerb és az amerikai zászlót.

Dačić elmondta, Amerika eddigi Szerbia és Koszovó iránti politikája ,,automata pilótaként” működött, de ez Wess Mitchell, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkára érkezésével megváltozott. A szerb külügyminiszter elmondta, hogy Amerika támogatása, valamint számos jelentős EU-tagállam pozitív lendületet adott a Pristinával folytatott párbeszéd befejezéséhez. A nagykövetségen Dačić az újságíróknak azt is kijelentette, az eddigi pristinai politika zsákutcába jutott, Szerbiának pedig soha nem voltak jobb kapcsolatai a nagyhatalmakkal.

A probléma abban van, hogy Pristina nem hajlandó elfogadni a kompromisszumos megoldást, és úgy gondolom, mindenki számára világos, hogy ez a politika nem sikerült. Szerbia ugyanakkor kifejezte jószándékát, s most Pristinának kell megmutatni, hajlandó-e egyáltalán a kompromisszumos megoldásra – tette hozzá Dačić. Kiemelte, esély sincs arra, hogy a tárgyalási folyamat Koszovó elismerésével, vagy a tartománynak az ENSZ-ben egy szék biztosításával érjen véget. Hozzátette, Belgrádban nincs igazuk azoknak, akik Koszovót teljesen szerb területnek tekintik, ugyanúgy Pristinában sem azoknak, akik azt állítják, hogy Koszovó független állam.

Kyle Scott amerikai nagykövet elmondta, a koszovói kérdés megoldása csakis tárgyalások útján lehetséges, valamint hogy Washington készen áll a Belgrád és Pristina között létrejött megállapodások megfontolására.