2024. április 25., csütörtök

Annyira telik, amennyire akarjuk!

Közösségi összefogással építették újjá a horgosi játszóteret

Heteken át folyt a munka Horgoson, ahol a kisgyermekes szülők és mások is arra törekedtek, hogy a falu játszótere nemcsak, hogy régi fényében tündököljön, hanem még annál is szebb legyen. Mindezt megkoronázandó, múlt szombat délután vágták át az új játszótér szalagját, amit most már teljes nyugalommal vehetnek birtokba a gyerekek. Az előkészületekről és a munkálatokról Sors Róbert, a helyi közösség elnöke mesélt nekünk:

A játszótér még birtokba vétel előtt (Gergely Árpád felvétele)

A játszótér még birtokba vétel előtt (Gergely Árpád felvétele)

Sors Róbert, Horgos Helyi Közösségének elnöke (Gergely Árpád felvétele)

Sors Róbert, Horgos Helyi Közösségének elnöke (Gergely Árpád felvétele)

Vass Lenke (Gergely Árpád felvétele)

Vass Lenke (Gergely Árpád felvétele)

Veselinov Ibolya (Gergely Árpád felvétele)

Veselinov Ibolya (Gergely Árpád felvétele)

Fejsztámer Róbert kisfiával, Petivel, aki kipróbálta a trambulint (Gergely Árpád felvétele)

Fejsztámer Róbert kisfiával, Petivel, aki kipróbálta a trambulint (Gergely Árpád felvétele)

Szűcs Attila (Gergely Árpád felvétele)

Szűcs Attila (Gergely Árpád felvétele)

Ágoston Zsolt(Gergely Árpád felvétele)

Ágoston Zsolt(Gergely Árpád felvétele)

Tesztüzem (Gergely Árpád felvétele)

Tesztüzem (Gergely Árpád felvétele)

Hintázni is lehet (Gergely Árpád felvétele)

Hintázni is lehet (Gergely Árpád felvétele)

– Abban a pár évvel ezelőtti időszakban, de mondhatni a közelmúltig, sajnos menedékhelyként szolgált a játszóterünk, ahová inni és fürödni jártak a migránsok, néha a helyi lakosok is, akik velük üzleteltek. Emiatt kellett a létesítményt bezárni, mert már nem látta el eredeti funkcióját. Annyira komoly volt a helyzet, hogy óvintézkedéseket kellett foganatosítanunk, szögesdróttal kellett körbevennünk a játszóteret, hogy ők ne vehessék birtokukba olyan tevékenységekre, amit mi nem néztünk jó szemmel. Mindezek ellenére időnként azért feltakarítottunk, és ami a szemünk elé tárult, nem volt hétköznapi látvány. Az egyszer használatos fecskendőtől kezdve sok mindent láthattunk, ami nem ide való volt. Ért bennünk a gondolat, hogy ha az idő alkalmas lesz arra, hogy újra megnyissuk a játszóteret, akkor mi lenne a legjobb megoldás. Balázs Piri Gábor vette a vállára ezt a projektumot, és Dudás Zoltán közreműködésével felkerestük Magyarkanizsa polgármesterét, Fejsztámer Róbertet, aki azonnal mellénk is állt teljes mellszélességgel, hogy nyissuk meg újra a rég tönkrement játszóteret. Azzal kellett kezdenünk, hogy kitisztítjuk a környéket, a bokrokat, fákat, amik oda nem illőek voltak, ki kellett vágnunk. Mindezt március és április folyamán végeztük el, és innen kezdve töretlen volt a munka, melyhez a horgosi polgárok is nagyban hozzájárultak. A kerítés magasságát megemeltük, a kutat rendbe tettük, ezenkívül a játékokat illetően is történt újítás. Törökkanizsai vállalkozók is a segítségünkre siettek, így számtalan új játékkel gazdagodtunk, a nádtetőt kicseréltük, a padot felújítottuk. Bízunk benne, hogy az elkövetkezendő időben is még egy haszonnal számolhatunk, mégpedig azzal, hogy az egészségház mögötti területet azok a sérült gyermekek vehetik birtokba, akik eddig Magyarkanizsára jártak a Bárkába, és hamarosan itt tölthetik az idejüket, hiszen helyünk van bőven, csak meg kell keresnünk a módját, hogy ezt kivitelezhessük, de minden erőnkkel ezen is dolgozunk.

A szülők is részt vettek a munkálatokban, ami a játszótér felújítását illeti. Pontosan miben tudtak segíteni?

– A helyi közösség tanácstagjain kívül a vállalkozások és természetesen a szülők is segítettek. A lakosok munkaakciókban vettek részt, kinek mije volt, azzal segített. Kinek traktora, kinek emelője, azzal segített, volt, aki festékanyagot adott. Összefogással jött létre az, ami most itt látható, az új, szép játszótér. Nem szabad arról sem megfeledkeznünk, hogy a községi önkormányzat is sokat segített. A megőrzés lesz a másik nagy feladat, mert nálunk, Horgoson, mindent másképp kell megszerveznünk, mint más településeken. Fokozottabb veszély áll fenn az olyan lakosok részéről, akik nem az elvártak szerint használják a játékokat – fogalmazott óvatosan, de érthetően a polgármester. Bízunk benne, hogy a közmunkások is figyelmet fordítanak a játszótérnek.

Megkerülhetetlen a migránskérdés, ami sokáig sújtotta Horgost.

 – A migránsok jelenléte nem a falu központjára összpontosul, bejönnek bevásárolni, de ennyiben ki is merül a tevékenységük – mondta Sors Róbert, aki a megnyitón két palacsintasütés közben elégedetten nyugtázta az elkészült játszótér szépségét.

A szülők, akik részt vettek a munkában, mindannyian örültek, hogy a gyermekeiknek új játszótér nyílik, közülük Vass Lenke mesélte el, hogy mi mindent vittek véghez az elmúlt hetekben:

 – A régebbi játékokat felújítottuk, átfestettük, és újabb játékokat helyeztünk a játszótér területére, a közepére egy teljesen új játék került, ami egy kisvonat, egy csúszda, egy mászóka, egy mászófal. Én első naptól kezdve részt vettem minden munkálatban, három héten keresztül, de nem mindennap. Megerősítettük és megemeltük a kerítést, hogy ne tudjanak bemenni olyanok se, akik garázdaságot követnének el, mert erre is volt példa. Szeretnénk megóvni, ami most elkészült – mondta az anyuka.

Lenke két gyermek édesanyja, aki azt is elmondta, kevés olyan résztvevő volt a munkaakcióban, akinek még nincs gyermeke, de szeretnék a közeljövőben őket is bevonni.

Veselinov Ibolya, a magyarkanizsai Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény vezetője is ott volt a megnyitón, és a tőle megszokott kedvességgel nyilatkozott lapunknak:

– Mint igazgatónő, mindig is fontosnak tartottam, úgy az óvodán belül, mint a falunkban is a játszóterek meglétét. A családoknak nagyon fontos, hogy amikor szabad idejük van, tudjanak hol lenni a gyerekekkel. Én, mint óvónő, nagyon szeretem, amikor sok gyerek együtt van, mert az barátságokat sző gyermek és felnőtt között egyaránt. A felújított játszótér közelebb hozza egymáshoz a falu népét, mert szabadidőben kijönnek a gyerekekkel, a szülők is el tudnak beszélgetni, a gyerekek pedig jót játszanak.

Mint azt az óvónőtől megtudtuk, Horgoson játszóház is működik, de erre a játszótérre is szükség volt. A tartományi titkárság jóvoltából az óvodát is sikerült felújítaniuk, új nyílászárókat kapott az épület, melybe 125 gyerek jár.

A szülők is elégedettek. Szűcs Attila horgosi lakos szerint a gyerekeknek nagyon jó szolgálatot tesz az újonnan megnyílt játszótér.

– A gyerekeknek nagyon fontos a játék, nemcsak az ovi ideje alatt, hanem délutánonként. Ugyanígy a szülőknek is, akik eddig ezt otthon oldották meg. Szerintem ki lesz használva ez a játszótér, mert mindeddig mi is otthon próbáltunk kialakítani mini játszóteret vagy pedig elmentünk a királyhalmi szüleimhez, vagy Palicsra. Most már helyben is játszhatnak a gyerekeink.

Hasonló véleményen volt a helybeli szakember, Ágoston Zsolt is, aki amellett, hogy a játszótér biztonsági felügyeletét vállalta magára cégével, két kisgyermek édesapja is.

– Egy alap térfigyelő rendszert szereltünk fel itt, Horgoson, a kultúrház és az új játszótér környékére. A határ menti településeken, mint Horgos, mindig is specifikus probléma volt a közrend fenntartása. Egy úriember, aki inkognitóban szeretne maradni, ezt anyagilag is támogatta, ebből kifolyólag ezt a lehetőséget kihasználtuk, így egy komoly rendszer alapjait fektettük itt le. Emellett Bence fiammal virágokat is ültettünk, hogy minél szebb legyen a játszótér itt, Horgoson. Azt is megsúghatom, wifi is van a játszótéren…

A megnyitón Magyarkanizsa polgármestere, Fejsztámer Róbert is részt vett a kicsi fiával, Petivel:

– Horgos lakosai számára már régóta fontos volt egy új játszótér kialakítása. Ami ma látható, a régi felújítása, új elemekkel kibővítve. Az önkormányzat nagyjából félmillió dináros támogatással járult hozzá, hogy ez a játszótér megvalósuljon, de szerintem az értéke sokkal nagyobb, a közös összefogás a lényeg! Remélem, hogy ez egy jó példa, hogy kisebb önkormányzati támogatással is lehet nagyot létrehozni, és egy közösség számára ugyanilyen örömteli pillanatot szerezni, mint amit itt most látunk – mondta a község elnöke.

A valódi tesztelők azonban a gyerekek.

Gubicza Alexnek legjobban a csúszda tetszett.

– Járni fogunk a játszótérre, a trambulin és a csúszda is nagyon jó, ami itt van.

Kell ennél több? A gyermeki elégedettség, ami még nem túlzó, mindennél többet mond. Horgos sikert aratott, nem mellékesen összefogással!