2024. április 19., péntek

Elhivatottság és törekvés

A hajdújárási Suncokret Kft. a tavalyi év legjobb vállalkozása

A jelenleg harmincöt embert foglalkoztató hajdújárási Suncokret Kft. a közelmúltban mintegy 300 vállalkozás közül a legjobbnak bizonyult a Blic napilap 2017 vállalkozója megmérettetésen. Az Eurobank a vállalatnak egymillió dináros pénzjutalmat adott.

A vállalat igazgatója az egymillió dináros díjjal (Paszterkó Erika felvétele)

A vállalat igazgatója az egymillió dináros díjjal (Paszterkó Erika felvétele)

A Suncokret Kft. termékei nem ismeretlenek a világban, ugyanis több nemzetközi kiállításon is részt vettek, mint a New York-i Fancy Food, a torinói Slow Food, a londoni Organikus és bio élelmiszerek kiállításán, valamint a Bio Fach, a legnagyobb bioélelmiszer-kiállításon Nürnbergben.

A díj kapcsán felkerestük Ivan Perčićet, a Suncokret Kft. alapítóját és igazgatóját.

– A díjat illetően nagyon meglepődtem, ugyanakkor nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy bennünket választottak. Az egymillió dinárt fejlesztésre költjük, gyümölcsturmixok (smoothie) gyártására alkalmas gépeket vásárolunk a pénzből. A jövőre harmincéves cégbe nagyon sok energiát fektettünk, ugyanis a nyolcvanas években, amikor megalakult a vállalat, akkor még az egészséges élelmiszerekkel nem sokat törődtek az emberek, de szerencsére most már lassan változik a helyzet. Igaz, egyelőre többnyire csak esztétikai céllal, de eljárnak az emberek edzőtermekbe, futnak vagy kerékpároznak, és gyakrabban figyelnek oda az egészséges életmódra, beleértve a táplálkozást is – mondta Ivan Perčić.

A tulajdonos 1970 óta a makrobiotikus táplálkozás híve, ebből kifolyólag döntött a bioélelmiszerek gyártása mellett, ugyanis a vállalat megalapításakor, 1988-ban, még nem volt sem technológia, sem piac, sem gép ilyen jellegű termékek gyártására.

– Európában a legnagyobb, de világviszonylatban is a legnagyobbak egyikeként számon tartott kiállítás, a nürnbergi Biofach, 1990-ben alakult meg. Magyarországon 1994-ig nem ismerték a reformkonyhát – mesélte az igazgató.

A Suncokret Kft. első terméke a salátákban felhasználható gránátalmából készült organikus balzsamecet volt. A cég első gépe egy Szlovéniában vásárolt 100 éves prés volt (még ma is aktívan hasznosítják a gyártásban). Az említett géppel tökmag-, szezám-, és napraforgóolajat sajtoltnak.

– Termékeink glutén- és adalékanyag-mentesek, ennek köszönhetően tudunk belőlük sokat külföldön értékesíteni. Jelenleg a termékeink háromnegyed részét külföldre szállítjuk, többek között Szlovéniába, Horvátországba, Bosznia-Hercegovinába, Montenegróba, Magyarországra, Hollandiába, Franciaországba és Angliába. Belföldön nagyobb áruházláncokban, valamint bioboltokban jutnak el termékeink a vásárlóhoz, de a termékcsalád neve alapján a granum.rs honlapon online is lehet vásárolni – tájékoztatott bennünket az igazgató.

 A hajdújárási Suncokret Kft. termékei a Granum brand nevet viselik. A termékskála igen változatos, csaknem hetven terméket gyártanak.

– Hidegen sajtolt extra szűz szezámmag- és tökmagolajat, emellett len-, kókusz-, mák-, szőlőmag- és napraforgóolajat készítünk. Organikus alma-, áfonya-, málna- és gránátalma-balzsameceteket is gyártunk. Igen közkedvelt a mandula-, a tökmag-, a földimogyoró-, a mogyoró-, a dió-, a napraforgó- és a szezámvaj. A diabetikus szelet sós változata a tökmagos, a napraforgós és lenmagos, valamint a szezámmagos, az édesek közül a vörös áfonyás és az erdei gyümölcsös ízesítésű lapocska.

A termékek glutén- és adalékanyag-mentesek (Paszterkó Erika felvétele)

A termékek glutén- és adalékanyag-mentesek (Paszterkó Erika felvétele)

Kétfajta protein-dús krékerünk is van, a sós, és a datolyával ízesített édes, de hamarosan kapható lesz a cukormentes változat is. A gyógyászatban és testápolásban használatos termékeink közül megemlíteném a természetes alapanyagokból készült kozmetikai termékeket. Ezek a szappanok, tusfürdők és samponok, amelyek értékesítése elég nehéz, mert a kommersz tömegtermékekkel árban nem tudjuk tartani a lépést. Az egészséges táplálkozás alapanyagaként használatos, testépítésre alkalmas tökmag-, len-, kókusz-proteinliszteket, valamint chia és napraforgó organikus proteinliszteket is gyártunk – mondta Ivan Perčić.

Az igazgató elégedettséggel állapította meg, hogy az emberek elkezdtek foglalkozni magukkal és odafigyelni önmagukra.

-      Egyre többen kedvelik a fitneszt, futnak, kerékpároznak, testedzésre járnak. Az egészség a legdrágább, ezért oda kell figyelni annak megóvására, a testmozgás mellett érdemes utánanézni, milyen termékeket és anyagokat viszünk be a szervezetünkbe. A fitneszkedvelők számára proteinnel dúsított termékeket készítünk, a jövőben az ilyen típusú termékek kínálatát szeretnénk bővíteni – tudtuk meg a vállalat vezetőjétől.

A világban elterjedt a nagyon gyorsan fejlődő gluténmentes irányzat, és nemcsak a lisztérzékenyek körében. Tekintettel arra, hogy a Suncokret Kft. termékei gluténmentesek, ennek köszönhetően ezeken a piacokon könnyebben tudnak majd értékesíteni a jövőben is.

– A biotermék-alapanyagok közül csak napraforgó, alma, málna és áfonya áll rendelkezésünkre. Az alapanyagok legnagyobb részét külföldön tudjuk beszerezni. Instant gyümölcsturmixok (smoothie) próbagyártása van folyamatban. Az említett instant termékek szavatossági idejét egy évben határoztuk meg. Egy évig kell megőrizniük minőségüket, állagukat, színüket, ízüket. Az íz, az összetétel és a technológia ötvözésével törekszünk a lehető legjobb minőség elérésére – mondta Ivan Perčić.

Az üzemben Bajusz Anasztázia technológus vezetésével betekintést nyerhettünk a gyártási folyamatokba. Láttuk az óriási pörkölőt, ahol az összeaprított magvakat pörkölik, majd prés segítségével hidraulikus nyomás hatására ezekből a magvakból olajat készítenek. A technológus azt is elmondta, hogy a kész olaj 1-2 napig ülepszik, majd ezt követően töltik üvegekbe.