2024. április 24., szerda

Adalékmentes ételízesítő, házi lekvár

Egyre nagyobb az érdeklődés az újvidéki Limáni piacon a természetes alapanyagból készült termékek iránt

Az ember egészsége nagyban függ a táplálkozásától és életmódjától. A fűszerek szerepe a táplálkozásban igen jelentős. A fűszerezés nemcsak az ízek fokozásához járul hozzá, hanem az immunrendszer erősítéséhez, a szervezet, az anyagcsere jó működéséhez, sőt még a szépségre is jó hatással lehet. Az újvidéki Limáni piacon is egyre több, természetes alapanyagból készült, házi készítésű terméket lehet találni, és több elárusítóhoz fordulhatunk, akik táplálékkiegészítők, adalékanyagok, színezékek hozzáadása nélkül állítják elő portékájukat.

A begecsi Zoran Stojanović (Fehér Ildikó felvétele)

A begecsi Zoran Stojanović (Fehér Ildikó felvétele)

Zoran Stojanović elmondása szerint Begecs ismert a zöldségtermesztésről. A termelő ott szerzi be a házi készítésű ételízesítőjének alapanyagait. Eleinte csak vadon termett gombafélék szárításával és árusításával foglalkozott, mivel azok egészségesebbek a termesztett gombáknál. A piacon ő az egyetlen, aki nem permetezett, őshonos ariljei almaféléket kínál. Ez drágább, 150 dinárba kerül, míg a permetezett alma ára 70–80 dinár körül mozog. Hangsúlyozta: az emberek egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek az egészséges táplálkozásra.

– Begecsen szerzem be a házi készítésű ételízesítő hozzávalóit, többek között a répát, a zellert, a vöröshagymát, a lila hagymát, a paszternákot, a szelént, a szárított medvehagymát pedig Stara Planináról. Tizenhárom összetevőből készítem az ételízesítőt, teljesen természetes alapanyagokból, só hozzáadása nélkül. Köztudott, hogy a Vegeta és más gyári ételízesítők sok sót és adalékot tartalmaznak. Éppen ezért a visszajelzések nagyon jók, az emberek vásárolnak tőlem. Először gombafélék és gyümölcsök szárításával foglalkoztam, majd megfogalmazódott bennem, hogy miért ne csinálhatnék ételízesítőt. Először 4-5 hozzávalóval dolgoztam. Idővel egyre többet olvastam arról, hogy milyen növények mennek a „vegetába”, és most már 13 különböző hozzávalóval készítettem el. Szelénből, édes köményből keveset adok hozzá, több sárgarépa, hagyma kerül bele. Ezek a fő hozzávalók. A szárítási folyamat 20 órát igényel. Szárítással 10–15 kilogramm keveréket tudok előállítani, és ezután következik az eladás. Az eladás nagyon jól megy, kiváló termékről van szó. A tervek szerint a jövőben egy gépet vásárolok, amivel külön zacskóba csomagolhatom a terméket. A fogyasztók általában 50 grammot vesznek. Miután már maguk is meggyőződtek arról, hogy kiváló minőségű termékről van szó, egyre nagyobb mennyiségben vásárolnak. 100 gramm 400 dinárba kerül. Lehet, hogy ez drága, azonban akik megveszik, nem bánják meg. Ahhoz, hogy 1 kilogramm keveréket előállítsak, 12 kilogramm friss zöldségfélére van szükség. Ez nem kis mennyiség, és nem is olcsó, mégis kifizetődik. Visszatérő vásárlóim vannak, akik másoknak is ajánlják a terméket.

Arra különösen odafigyelek, hogy egészséges árut forgalmazzak. Ezt helyezem előtérbe. Az embereket érdekli az egészséges életmód, táplálkozás, hiszen manapság egyre több betegséggel szembesülünk. Még azok is, akiknek vékonyabb a pénztárcájuk, igyekeznek egészségesen táplálkozni. Ez ugyan több pénzbe kerül, de megéri. Nálam vehetnek reishi gombát is, amit világszerte alkalmaznak a rák elleni küzdelemben. Ez a fajta egyike az öt gombafélének, amely kifejezetten jó hatással van az egészség megőrzésére és az immunrendszerre. A szárított gombák mellett van egy 13 gombaféléből készült keverékem is, amit ételek ízesítéséhez lehet használni – emelte ki Zoran Stojanović.

A temerini Mira Vujaković (Fehér Ildikó felvétele)

A temerini Mira Vujaković (Fehér Ildikó felvétele)

A hidegen sajtolt, telítetlen zsírsavakban és vitaminokban gazdag olajok kedvező hatása is nélkülözhetetlen az egészség megőrzésében. A temerini Mira Vujaković a Limáni piacon található portékájának fő alkotóelemét képezik a hidegen sajtolt olajak. Családjával házilag készítik termékeiket. Kínálatukban van tökmag-, napraforgó-, lenmagolaj és almaecet is. Házi készítésű tökmagkrémjük 95 százalék tökmaglisztből és 5 százalék tökmagolajból áll. Árulnak lenmagot, továbbá őrölt lenmagot, valamint kölesből, lenmagból és tökmagból készült lisztet. Emellett arónia-szirupokat és teákat is vásárolhatunk náluk. A kínálat igen széles, kapható lándzsás útifű, citromfű, zsálya, menta, csalán, mezei zsurló, orbáncfű, orvosi medveszőlő, kamilla, galagonya, nyírfalevél, hárs, csipkebogyó, hajdina és áfonyatea.

– 12,5 hold földterületen zajlik a termelés, és családilag állítjuk elő termékeinket. A teákat Szerbiából vásároljuk fel, ezért valamennyivel drágábban kínáljuk. Minden természetes alapanyagból készül, különböző adalékok nélkül. A teák iránt ősszel és télen nagyobb a kereslet. A vásárlókat leginkább az érdekli, hogy milyen hatással vannak a teák az egészségre. Észrevehetően egyre több embert foglalkoztat az egészséges táplálkozás témája. A menta és a csalánteát keresik leginkább, a hárs is közkedvelt. A teák ára 200 dinár – emelte ki Mira Vujaković.

A piacon természetesen a friss gyümölcsfélék és zöldségfélék is megtalálhatóak, sőt az édesszájúak, a különböző lekvárok kedvelői is találhatnak finomságokat. A dombói (Rakovac) Slađana Gulić málnát, szedret, földiepret árul a piacon. A gyümölcsökből lekvárt és szörpöket készít. Kizárólag természetes, házi készítésű termékekről beszélünk, portékájában van földieper, málna, szeder és meggyszörp, valamint lekvár. Kínálatában van sárgabaracklekvár, és nemsokára lesz szilvalekvár is.

– A friss málna kilogrammja 250 dinárba kerül. Egy 500 grammos tégely málnalekvárnak 300 dinár az ára. A fogyasztók leginkább a földieperlekvárt keresik. Feltehetően azért, mert már nem lehet vásárolni friss földiepret, ezért keresik az abból készült lekvárt. Én legjobban a szilvalekvárt szeretem. A szörpök mind egyliteres üvegekben vannak, ez 400 dinár, és ebből 5–6 liter üdítőt kaphatnak a fogyasztók. Tizennégy éve árulok a piacon. Sok visszatérő vásárlóm van. Ez az első év, hogy lekvárt és gyümölcsleveket is árusítok. Naponta 5–6 szörpöt és ugyanennyi lekvárt eladok. Kizárólag saját termékeinket értékesítjük. A kései málna 2,5 hold földterületen termett, 1 hold területen termesztjük a korai málnát. A visszajelzések nagyon jók, mi még a termőföldön kiválogatjuk a málnát, és kizárólag kiváló minőségű gyümölcsöt árusítunk – hangsúlyozta Slađana Gulić.