2024. március 28., csütörtök

Elképesztő növekedést produkált az amerikai gazdaság

Jelentősen, 4 százalékot is meghaladó mértékben nőtt a amerikai gazdaság a második negyedévben. Az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma pénteken tette közzé a szóban forgó időszak GDP adatait.

Donald Trump amerikai elnök (Fotó: Beta/AP)

Donald Trump amerikai elnök (Fotó: Beta/AP)

"Ezek a számok nem megismételhetetlenek, nem egyszeri eredményről van szó. Abszolút tudom, hogy a következő negyedévben is jól teljesítünk majd" - mondta Donald Trump amerikai elnök.

A második negyedévre vonatkozó, 4,1 százalékos adat közel a kétszerese az előző negyedév 2,2 százalékos növekedési rátájának.

"Milliárdokat teszünk bele az Egyesült Államok pénzkészleteibe, dollármilliárdokat! Munkahelyeket teremtünk, pénzt termelünk, méghozzá úgy, hogy van respektünk. Az acélárak valóban le fognak menni, mert az összes új üzem egymás versenytársa lesz. Viszont az is biztos: külföldi cégek nem teszik be a lábukat ide, hogy szétlopjanak mindent, hogy tönkretegyék a gyárainkat, az üzemeinket, a munkahelyeinket" - közölte Trump.

A 4 százalékot meghaladó bővülés emellett csaknem négy éves csúcsot jelent: legutóbb ugyanis 2014-ben volt ekkora a negyedéves növekedés mértéke.

Az eredmény mögött a háztartások fogyasztásának emelkedése, az exportnövekedés és a befektetések növekedése állnak. Elemzők szerint a növekedés motorja egyértelműen a Trump-kormány adócsökkentő és befektetés-ösztönző politikája.