2024. április 25., csütörtök

Idősek ápolásában segít a Vöröskereszt

Huszadik alkalommal tartottak házi betegápolási tanfolyamot laikusok számára Zentán

A zentai Vöröskereszt harmadik éve rendezi meg betegápoló tanfolyamait laikusok számára. Idén júliusban már a huszadik négynapos intenzív tréningen vehettek részt az érdeklődők, akik Zenta és környéke mellett egész Vajdaság területéről (esetenként messzebbről) érkeznek. Zabos Perpauer Verát, a Vöröskereszt instruktorát a tanfolyamról és a tapasztalatokról kérdeztük.

Zabos Perpauer Vera egészségügyi dolgozó, a tanfolyam oktatója (Gruik Zsuzsa felvétele)

Zabos Perpauer Vera egészségügyi dolgozó, a tanfolyam oktatója (Gruik Zsuzsa felvétele)

Kiknek szól a tanfolyam?

– A résztvevők társadalmi összetétele nagyon vegyes: vannak köztük rendőrök, ügyvédek, varrónők, a nyolc elemit végzettektől az egyetemi fokozattal rendelkezőkig mindenki megfordul nálunk. Ennek kimondottan örülünk. A tanfolyam mindenkinek szól, hiszen bárkinek a családjában előfordulhat, hogy valaki megbetegszik, ápolásra szorul. Ilyenkor sokan nem tudják, mit csináljanak, hogyan fogjanak hozzá a betegápoláshoz. A mi tanfolyamunk erről szól. A következő tréninget augusztusban szervezzük meg, ha lesz elég jelentkező, bár ezzel eddig nem volt probléma. Nagyon komolyan vesszük, hogy mindenki megértse a tananyagot, ha kell, akkor tovább maradok gyakorolni. Volt már, hogy este nyolc helyett fél tízkor mentem haza, mert a gyakorlatokat muszáj befejezni.

Miért van szükség laikusoknak szóló betegápoló tanfolyamokra?

– Szerintem olyan társadalmi körülmények között élünk, hogy hamarosan rengeteg idős ember lesz körülöttünk, és erre nem vagyunk felkészülve. Mivel egészségügyben dolgozom, azt is látom, hogy sok idős ember mindenféle anyagi támogatás nélkül, önmagára utalva él a városban. Ez egy szörnyű dolog, aminek az egyik oka nyilvánvalóan az, hogy sokan külföldön dolgoznak, nem tudnak gondoskodni az idősödő szüleikről. Fontos, hogy föl legyünk készülve olyan helyzetekre, amikor a rokonunk megbetegszik. Ezzel kapcsolatban alapvető dolgokat kell megtanulnunk.

Mik a tapasztalatok, sikeresek az eddigi tanfolyamok?

– Nehéz és intenzív munkáról van szó, de nagyon jó tapasztalatokat szereztünk. Nagyon motiváltak a résztvevők, látom rajtuk, hogy azért vannak itt, hogy tanuljanak. Mindannyian azért jöttek, mert el akarják sajátítani az idősek, betegek ápoláshoz szükséges ismereteket. Abba még senki nem halt bele, hogy az ágya nem szakszerűen volt megvetve, éppen ezért mi a betegápoláshoz szükséges készségekre koncentrálunk: hogyan kell megfordítani az ágyban, vagy fölemelni, ha elesett. Emellett pedig elsősegélynyújtást is oktatok, hogy mit kell tenni például fulladás esetén. Kaptam visszajelzéseket, amelyekben a tanfolyam részvevői megköszönték az oktatást, és elmesélték, hogy mikor, miben voltak a segítségükre az itt tanultak.