2024. április 23., kedd

Természetkedvelő fiatalok tábora

Az Öko-Camp töretlenül népszerű

A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület huszonnyolcadik tábora július 22-én kezdődött a megszokott helyen, a Topolyai-tó partján, az egykori Kiss Lajos-kastély melletti területen.

A környezetvédelmi és természetismereti táborba Vajdaság számos településéről érkeztek résztvevők, mint például Zentáról, Szabadkáról, Palicsról, Kishegyesről, Zentagunarasról, Újvidékről és Topolyáról. Ezenkívül a tábor, nemzetközi jellegét megőrizve, a határon túlról is fogad táborozni vágyókat, így idén is érkeztek résztvevők Budapestről, valamint Somoskőújfaluból.

Az Arcus aktív tagsága már hónapokkal korábban megkezdte az idei tábor szervezését. A tábori hagyományokhoz ragaszkodva idén is megnyílt a madártani, herpetológiai, pók- és rovartani, valamint környezettudományi szakcsoport. Újításként idén először volt lehetőség a haltani szakcsoportban való részvételre. Az ornitológiai szakcsoport élén ezúttal is Sihelnik József áll, aki Ali Hermina és Lukács Máté segítségével kalauzolja a szakcsoport tagjait a madarak világában. A hüllők és kétéltűek iránt érdeklődőket egybegyűjtő szakcsoportot Balázs Áron vezeti. A pók- és rovartani szakcsoportot Pecze Vukajlović Natália koordinálja, Pece Krisztina és Gábor Zoltán asszisztensek segédletével. A környezettudományi szakcsoport, mint minden évben, most is az idősebb, felső tagozatos, illetve középiskolás korú fiatalokat várta. A szakcsoport Vinkó Tamás vezetésével működik. A haltani szakcsoport vezetését Lénárd Endre és Balázs Flóra látják el.

A szakcsoportok a délelőttöket terepi foglalkozásokkal töltik, ahol közelebbről is megismerkedhetnek az őket körülvevő természettel. Délutánonként a tábor szabadidő-felelősei, Tóth György Ibolya, Kecskés Ildikó és Kalapáti Árpád érdekes játékokkal, kézműves foglalkozásokkal színesítik a tábori programot. Természetesen az időjárás függvényében strandolásra is sor kerül majd.

A táborvezetői teendőket Harkai Ákos, az egyesület elnöke látja el, akit szükség esetén Aleksandar Marković helyettesít. Rajtuk kívül a tábor munkáját segíti még Szekula Veronika, a tábor fotósa, aki arról gondoskodik, hogy a legjobb pillanatokra évek múltán is emlékezzenek a táborozók. Zsomolya Fábián karbantartói feladatok ellátásával járul hozzá ahhoz, hogy minden gördülékenyen működjön. A konyhai feladatok ellátását Szőke Miklós és Sihelnik Ágnes végzik. A beszerzésért és a logisztikáért pedig Miklós Csongor, az egyesület alelnöke felel.

A mintegy hatvan résztvevőt számláló táborban a terepi foglalkozások és a szabadidős tevékenységek mellett naponta más-más szakmai jellegű előadást hallgathatnak meg a táborozók.

– A szakcsoportok vezetői mellett táborunkban vendégelőadók szakmai előadásait is meghallgathatják résztvevőink. A tábor első munkanapján vendégünk volt dr. Gallé Róbert, a Szegedi Tudomány Egyetem természettudományi karának tanára, aki Nyolc lábbal a földön címmel tartott érdekes előadást a pókokról. A lánc a biciklire való, nem a kutyára címmel pedig Aleksandar Marković tartott előadást a felelős állattartással kapcsolatban. A folytatásban vendégünk lesz még Szabados Klára, a Tartományi Természetvédelmi Intézet szakmunkatársa, aki Tájértékek és tájvédelem címmel tart előadást. Pecze Vukajlović Natália A moszatok, mint bioindikátorok című előadása is sorra kerül a tábori hét folyamán – mondta Sihelnik József, a tábor programfelelőse és szakmai koordinátora.

Az Öko-Camp évről évre visszavárja egykori táborozóit. Lukács Máté gyermekként járt először az Arcus táborában, és felnőttként is aktív résztvevője. Előbb a Somoskőújfaluból, az utóbbi években pedig már Budapestről jár vissza Topolyára. Kérésünkre a következőket mondta:

– Nyolcévesen jöttem először a táborba. Egy év kihagyás mellett ez a tizennyolcadik táborom. Már első alkalommal is a madarász szakcsoporthoz csatlakoztam, később pedig már segítőként kapcsolódtam be a csoport munkájába. A természet, a jó hangulat, valamint a jó társaság az, ami évről évre visszahív az Öko-Camp táborba.

A huszonnyolcadik Öko-Camp táborzárójára július 29-én kerül sor, esti tábortűzzel, közös sütögetéssel. A tábor létrejöttét Topolya Község Önkormányzata, Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Magyar Nemzeti Tanács, valamint Topolya Helyi Közössége támogatta.