2024. április 25., csütörtök

Bajsa hajsza

Kerékpártúrával folytatódott az Anna-napi programsorozat

Szerdán délután egy kalandos programmal folytatódott az Anna-napi programsorozat: Bajsa hajsza elnevezéssel kerékpártúrát szerveztek Bajsára.

A túrázók csapata (Lakatos János felvétele)

A túrázók csapata (Lakatos János felvétele)

A mintegy 10 fős csapat a kishegyesi piactérről indult, s első állomásuk a Welker-tanya alatti tavak voltak. Innen, rövid pihenőt követően, Bajsára mentek, ahol elsőként az Etnoházat tekintették meg. Házigazdájuk Szuhankó Ruzsena, az Etno Hagyományápoló Kézművesek Körének elnöke volt. Szuhankó ismertette az Etnoház történetét, majd bemutatta a tájház állandó kiállítását. Ezt követően a csoport megtekintette a parkban lévő több száz éves tölgyfát. Az utolsó bajsai állomás a szőlőskertek völgye volt. Itt Mengyán Károly, a Kadarka Szőlészek, Gyümölcsészek és Kertészek Egyesületének elnöke látta vendégül a túrázókat. Mengyán bemutatta az itt fellelhető szőlőféléket, majd egy alkalmi borkóstolóval vendégelte meg a túra résztvevőit.

Az Anna-napi programsorozat ma a Kishegyes–Topolya öregfiúk hagyományos kézilabda-találkozóval folytatódik, amire a kézilabdapályán kerül sor 18 óra 30 perckor. Ezt este 20 órától a színházteremben a topolyai Mara színtársulat előadása követi. Kerékgyártó István: Rükverc című drámáját mutatják be, a belépő önkéntes adomány. Szombaton 10 órakor a labdarúgópályán Anna-napi kecske- és birkapaprikás-főzés kezdődik, 14 órától pedig Anna-napi nyugdíjas bál lesz a nyugdíja- otthonban. 16 órától Keressük a Búcsúfiát elnevezéssel gyerekprogramra kerül sor a Nők Kishegyesi Fórumának közösségi házában. A Story kávézóban 21 órától Anna Day’s Open Air Party – Oliweer Burnnel, a belépő ingyenes. Vasárnap 8 órától zenés faluébresztés a Calypso Együttessel. 9 órakor Szalma Anna és Szalma Antal kihelyezése a kopjafához, 10 órakor pedig ünnepi szentmise a Szent Anna-templomban. A szentmisét követően Anna-napi lovas felvonulás Kishegyes Fő utcáján. Ezután Anna-napi sokadalom, gyermektánc és hagyományőrző tűzoltó-bemutató a kopjafánál. 17 órakor hangverseny a templomban, 18 óra 30 perckor pedig a szabadkai fúvós zenekar lép fel a színház előtti téren (eső esetén a színházteremben). 20 órakor Anna-napi záróakkord a Dombos Wine Clubban. A rendezvények védnöke a kishegyesi helyi közösség, támogatók a Bethlen Gábor Alap, a tartományi mezőgazdasági titkárság, a Magyar Nemzeti Tanács, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület és Kishegyes Község Önkormányzata.