2024. március 28., csütörtök

Macron: Trump nem fair, nincs egyezség

Trump elégedett a Junckerrel folytatott tárgyalások eredményeivel

A francia köztársasági elnök nem akar gazdasági együttműködésről tárgyalni az Egyesült Államokkal, és ennek hangot is adott spanyolországi látogatása alkalmával.

Emmanuel Macron madridi nyilatkozata alig egy nappal követte az európai bizottság elnökének washingtoni tárgyalását, amely szerinte korántsem sikerült olyan jól, ahogyan azt Jean-Claude Juncker értékelte.

A spanyol kormányfővel közös sajtótájékoztatóján Emmanuel Macron úgy fogalmazott, hogy egy effajta tárgyalás alapfeltétele, hogy a felek kiegyensúlyozott alapokon állva, a kölcsönösség elvén, és semmi esetre sem fenyegetően forduljanak egymáshoz. Úgyhogy ő a maga részéről nem támogatja, hogy az EU széleskörű kereskedelmi tárgyalásokba bocsátkozzon Washingtonnal. Az Egyesült Államok részéről jelentős gesztusokat vár, például az acélra és az alumíniumra kivetett, szerinte illegális védővámok ügyében, amire ő már korábban egyértelműen figyelmeztetett.

"Nem vagyok amellett, hogy tárgyalni kezdjünk egy széles körű kereskedelmi megállapodásról, mert a kontextus nem teszi lehetővé" - fogalmazott.
Az államfő hangsúlyozta: jó kereskedelmi párbeszédet csak kiegyensúlyozott kapcsolattal lehet folytatni, "semmi esetre sem fenyegetéssel".
Donald Trump amerikai elnök és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének szerdai washingtoni találkozója kapcsán Emmanuel Macron úgy vélte, hogy az egyeztetések mindazonáltal hasznosak, mert segítenek enyhíteni a feszültséget. "Senki sem szeretne kereskedelmi háborút" - jegyezte meg.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön Iowa és Illinois államokban népszerűsítette az Európai Bizottság elnökével, Jean-Claude Junckerrel folytatott szerdai tárgyalásain elért eredményeket, és az európai piac megnyitásáról beszélt.

Az Iowa északkeleti vidékén fekvő Peostában egy kerekasztal-beszélgetésen Trump így fogalmazott: "éppen megnyitottuk Európát nektek, farmereknek. Mondhatom, nem fogtok megharagudni Trumpra". Hozzátette, hogy "nagyszerű dolgok várnak" az amerikai farmerekre.