2024. április 25., csütörtök
Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete

Nagyszabású lesz az idei nyári akadémia

Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete munkáját a tanévhez köti ugyan, azonban a szünidőben sem állnak le a munkával és a képzésekkel. Az egyesület egyik legnagyobb eseménye a Szabadkai Nyári Akadémia, amelyet ebben az évben immár 22. alkalommal rendeznek meg augusztus 13-ától. A részletekről, valamint az egyesület idei munkájáról De Negri Ibolya elnökkel beszélgettünk.
Melyek voltak az idei év fő motívumai az egyesület munkáját tekintve?
– A főbb tevékenységünk az iskolai tanévhez kötődik, hiszen egyesületünk az oktatással, vagyis a pedagógusokkal és a diákokkal foglalkozik. Célunk, hogy a pedagógusok munkáját segíthessük, valamint, hogy a magyar nyelvű oktatást fejlesszük, magasabb szintre emeljük. Egész évben több képzést is tartunk, hiszen a gyorsan változó világban, amelyben élünk, mások a diákok, az internetes generációt kell tanítanunk, ami miatt a közoktatásban nagy feladat hárul a pedagógusra. Oktatás mellett neveléssel is foglalkozunk, amire talán még nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk, mint az oktatásra. A neveléstudomány szerint jelenleg differenciált, személyközpontú oktatásra lenne szükség, ahol minden diákra figyel a pedagógus, és mindenkit a saját képességei alapján lehet mérni, fejleszteni és tanítani, és ennek függvényében kell a pedagógusnak a tanítás alatt foglalkozni a diákokkal. Nincs lehetőség arra, hogy ez alapján gyorsan változtathassuk a kerettantervet, ezért a pedagógus feladata az, hogy az órán az oktatás hatékony és eredményes legyen. Ehhez több segítségre van szükségük a pedagógusoknak, új módszereket kell elsajátítaniuk, és ennek céljából tartjuk a pedagógusképzéseket egész éven keresztül, közoktatási konferenciákon, aktuális témákkal. Másrészt a diákokkal, és azok képességeivel is sokat foglalkozunk, fejlesztjük őket, tehetséggondozó programokat hirdetünk, vetélkedőket és táborokat szervezünk, továbbá a magyarságtudat és az identitás megőrzését elősegítő programokat, táborokat is rendezünk. A középiskolás diákokkal kapcsolatban fontos számunkra, hogy lehetőségük legyen pályaorientációs, önismereti, esetleg karrierépítési műhelymunkán részt venni. Ezek azok a főbb pontok, amelyek mentén az egyesület folytatja a tevékenységeit. Kiemelném, hogy mivel mi egy határon túli magyar pedagógus-egyesület vagyunk, így jó partnerségi kapcsolatot ápolunk az anyaországi és más, a Kárpát-medencében lévő szervezetekkel, amelyekkel látogatjuk egymás rendezvényeit is.
Mekkora részvételről beszélhetünk egy-egy tábor, verseny kapcsán?
– A táboraink, versenyeink, tehetséggondozó iskoláink több évtizedes múlttal rendelkező rendezvények, mind a diákok, mind a pedagógusok körében ismertek ezek. Sokan vissza is térnek a versenyeinkre évről évre. Úgy gondolom, népszerűek ezek, akár a matematikai tehetséggondozó iskolánkról, akár a versenyekről, akár a továbbképzésekről beszélünk. Fontos a rendezvények tekintetében a folyamatosság, és bár van egy alap forgatókönyve minden rendelvényünknek, a változatos témák mindig újat hoznak. A tehetséggondozó matematikai hétvégi iskolánk is nagyon sikeres, hiszen idén már több kérés érkezett azzal kapcsolatban, hogy a Zoffmann-iskolát ne csak Szabadkán szervezzük meg, hanem más táborban is. Egy-egy rendezvényünkön, versenyükön általában 100 diák mindig jelen van.
Nyáron lesz a 22. Szabadkai Nyári Akadémia. Mit lehet már róla tudni?
– A 22. Szabadkai Nyári Akadémia augusztus 13-tól 17-ig kerül megrendezésre. Ez egy nagyjából 250 fős, 5 napot felölelő konferencia, ahová Vajdaságból és a Kárpát-medence más területeiről is érkeznek résztvevők, hallgatók és előadók. Meghatározó szerepű az akadémia, hiszen színes, sokoldalú képzést biztosít a pedagógusok számára. Hét szekció lesz, sőt, mivel a természettudományi szekció szét lesz osztva, így elmondható, hogy nyolc szekció várja a résztvevőket, akik a szűkebb szakmai területükön tudnak majd fejlődni. Új módszereket és ismereteket tudnak majd elsajátítani a pedagógusok, széleskörű kulturális és neveléstudományi képzésben, sok előadásban részesítjük őket, amelyek az aktuális pedagógiára vonatkoznak, valamint lehetőségük lesz az egymás közötti tapasztalatcserére is. Neves magyarországi szakembereket hívtunk, mintegy 26 előadónk lesz. A plenáris előadások mellett szekciónként és csoportokban is zajlik majd a munka. Ezenkívül természetesen lesznek kísérőprogramok és egy tanulmányi út is, amely szintén azt a célt szolgálja, hogy más környezet oktatási rendszerét is megismerjük. Eddig több, mint 100 jelentkezőnk van. Az előadók listáját augusztus elején tesszük közzé.
Őszre milyen tervei vannak az egyesületnek?
– Szeptembertől is folytatjuk a hétvégi iskolákat, táborokat, képzéseket. Felkerestek minket magyarországi szervezetek is, amelyekkel európai uniós pályázatokban fogunk részt venni, amelyekben tanulmányutak, képzések és kutatások is szerepelnek. Mindemellett folyamatosan zajlanak majd a már hagyományosnak mondható versenyeink is.