2024. április 19., péntek

Energiapazarlóból energiatakarékos épület

Augusztusban ér véget a kishegyesi egészségház felújítása

Már beszámoltunk róla, hogy felújítják a kishegyesi Dr. Márton Sándor Egészségház épületét. A munkálatok márciusban kezdődtek, és várhatólag augusztus végére fejeződnek be. Szűgyi István, a községi képviselő-testület elnöke arról számolt be lapunknak, hogy tetemes összegű beruházásról van szó. A kishegyesi önkormányzat a kormány által létrehozott állami befektetési igazgatóságtól kapott 38 millió dinárt erre a célra.

Jelenleg a külső homlokzat festése van folyamatban (Lakatos János felvétele)

Jelenleg a külső homlokzat festése van folyamatban (Lakatos János felvétele)

– Ez a felújítás már nagyon váratott magára, mert a 70-es években épült egészségház igen leromlott állapotban volt. Ez főként a tetőszerkezetéről mondható el, sok helyiség teljesen beázott. Nagyon pozitív dolognak tartom, hogy a kishegyesi önkormányzat ennyi pénzt tudott előteremteni, mivel itt az utóbbi évek egyik legnagyobb beruházásról van szó. 38 millió dinárról beszélünk, egy épület vonatkozásában, szóval nincs elaprózva. Az utóbbi időben egy adott beruházásra nem igazán volt ennyi pénz. Biztos vagyok benne, hogy amikor elkészül felújítás, akkor kulturált és korszerű környezetben tudnak dolgozni az egészségház dolgozói, és a betegeket is sokkal jobb körülmények várják majd. Télen nem lesz gond az épület felfűtésével, és nyáron is kellemes lesz a hőmérséklet. Minden feltétel adott lesz a színvonalas és jó munkavégzéshez – fogalmazott Szűgyi.

A kishegyesi egészségház épülete 40 éves, és felépítése óta semmilyen felújítási munkálatokat nem végeztek rajta, mondta el Hallgató Imre, az önkormányzat építési osztályának vezetője, az egészségház felújításának koordinátora.

– Hosszabb ideje nagy problémát jelentett a tető beázása, ami néha már az épület használhatóságát is megkérdőjelezte. Korábban sajnos nem tudtunk pénzt szerezni, egészen két évvel ezelőttig. A kormány középületek felújítására irányuló programjába belekerült a kishegyesi egészségház is, és sor kerülhetett a részletes tervdokumentáció kidolgozására. Az igények és előírások összehangolására több, mint egy évre volt szükség. Végül idén tavasszal megtörtént a közbeszerzési pályázat kiírása, amelyen az újvidéki GAT Építővállalat ajánlata volt a legmegfelelőbb. A munka március 19-én kezdődött el, négy hónapos határidővel. A határidő időközben lejárt, de az újabb igények miatt a munka nem fejeződött még be. A kivitelező határidő-módosítást kért, és a beruházó ezt jóváhagyta – mondta el Hallgató, majd hozzáfűzte, hogy az új határidő augusztus vége. Fontos, hogy a felújítás során nem csak a tetőszerkezetet cserélik ki, fogalmazott a koordinátor.

– A teljes tetőfedőanyag hőszigetelését kicserélték, valamint a homlokzat is hőszigetelést kapott. A nyílászárók teljes mértékben le lettek cserélve, ugyanis korábban fémkeretes nyílászárók voltak az épületen. Most viszont sokkal energiatakarékosabb műanyag ablakokat építettek be. Az épület energiahatékonysága nagy mértékben növekedett, így az eddigi energiapazarló épület energiatakarékossá vált. Emellett az egészségház kapott pánikvilágítást, a belső villanyhálózatot felújítják valamilyen mértékben, valamint kívülről teljesen új tűzvédelmi vízvezeték épül. A munkálatok maguk után vonják a homlokzat újrafestésének szükségességét, ami most van folyamatban. Bízom benne, hogy a munkálatok a módosított határidőre elkészülnek – mondta Hallgató.