2024. április 24., szerda

Kedvez az időjárás a kapásnövényeknek

Ada községben jó termés ígérkezik kukoricából, napraforgóból és szójából is

Nagyon kedvezően alakul az időjárás Ada községben is a kapásnövények számára.

Csúzdi István (Csincsik Zsolt felvétele)

Csúzdi István (Csincsik Zsolt felvétele)

A növények jelenlegi állapota alapján rekordtermés várható a kukoricából, de jó hozamot ígér a szója, illetve a napraforgó is, amennyiben a betakarításig nem hull rá több eső, tudtuk meg Csúzdi István mezőgazdasági termelőtől, aki egyben Ada község tanácsának mezőgazdasági ügyekkel megbízott tagja is. Elmondta, hogy a cukorrépánál a gombabetegségeknek kedvez a jelenlegi csapadékos időjárás, tehát nagy hozamok várhatók ugyan, de lehetséges, hogy alacsony lesz a növény cukortartalma. Kiemelte, hogy jelenleg ideálisak a körülmények az aratás utáni búzatarlókon megjelent gyomok totális gyomirtózására is.

– Az aratás befejeződött az adai határban. A múlt héten még találkoztam az átvevőhelyen termelővel, aki adta át a learatott búzát. Kicsit még meglepődtem, hogy még mindig aratják a búzát, de ez volt az utolsó darab a határban. A búza mennyisége még úgy-ahogy elfogadható, de a minősége sajnos jóval gyengébb lett az elvártnál. A világban is gondok vannak a búzaterméssel. Oroszországból jelentették a napokban, hogy egy részén a szárazság, másik részén az esőzések okoztak terméskiesést a gabonában. Az orosz szakemberek 100 millió tonnára számítottak, de a legutóbbi nyilatkozatok szerint már csak 60 millió tonna lesz. A tavaszon nálunk is nagyon szépet mutatott a búza, ami rekordmennyiséget és jó minőséget ígért, de sajnos ez elmaradt. Az aratás után visszamaradt tarlókon viszont adott a lehetőség a totális gyomirtózáshoz. A legyomosodott búzaparcellákon ugyanis szépen kizöldellt a vadcirok, tarack és különféle más gyomok, amelyek kitakarítására most ideálisak a körülmények, mivel nagy zöld felületet képeznek, és a totális gyomirtózás nagy hatásfokkal végezhető – magyarázta Csúzdi István.

Augusztusban már megkezdődhet a napraforgó betakarítása (Csincsik Zsolt felvétele)

Augusztusban már megkezdődhet a napraforgó betakarítása (Csincsik Zsolt felvétele)

– A megfigyeléseim szerint a nyári esőzések a vidékünkön 10-12 évenként megismétlődnek. Tavaly nagy szárazságot hozott a nyár, amit a kapásnövények rendesen megsínylettek. Az idén ez éppen fordítva történt, hiszen lényegesen több csapadék hullott. Az eloszlása viszont rosszabb volt, mert az április hónap meglehetősen száraz volt, viszont májusban, júniusban és júliusban bőségesen hullott a csapadék. A kapásoknak ez nagyon jó. A kukorica nagyon szép. A kilátások alapján jelenleg a kukoricánál rekordtermés várható. Viszont az országban az idén kisebb a kukorica vetésterülete, ezért nem fogjuk elérni azt a mennyiséget, mint három évvel ezelőtt, amikor nagyon szép volt a termés. A cukorrépánál jelentkezik a cerkospórás levélfoltosság, amelyet a Cercospora beticola nevű gomba okoz. Ez az időjárás kedvez a gombabetegségeknek, amit a termelők permetezéssel próbálnak kivédeni. Az időjárás miatt a cukorrépa esetében fennáll annak a veszélye, hogy bár nagyok lesznek a hozamok, alacsony lesz a növény cukortartalma. A napraforgóra már nem kellene több csapadék. Augusztusban már megkezdődhet a korai fajták betakarítása is. Jó lenne, ha betakarításig egy szem eső sem esne rá, mert különben a napraforgófejben beindulhat a rothadás, ami terméskieséshez és minőségromláshoz vezethet. A napraforgó jelenleg szépet mutat és jó termést ígér, de félő, ha tovább tart a csapadékos idő, akkor a napraforgónál lesznek gondok. A szója számára ennél a mikroklímánál jobbat elképzelni sem lehet. A növény a virágzási fázisban van, a megkötés nagyon szép. Sőt, a korábbi fajtáknál már a vége felé tart a virágzás. A napokban voltam megtekinteni a szójaparcelláimat a Tisza mentén, és elmondhatom, hogy nagyon szépet mutat, és félve ki merem jelenteni, ha valami rendkívüli időjárás nem szól közbe, akkor szép hozamok ígérkeznek. Bár a jégverésen kívül más már nem tud nagy kárt tenni a szójában – közölte a termelő.