2024. április 24., szerda

Megújul a zombori közkórház

Új épületet kap a belgyógyászat, a neurológiai, valamint a pneumofiziológiai osztály

Alig egy hete határozott a tartományi kormány a zombori Dr. Radivoj Simonović Közkórház teljes körű felújításáról, csütörtökön már Zomborban alá is írták az erről szóló megállapodást.

A felújításra váró épület (Fotó: Fekete J. József)

Egyelőre a sebészeti osztály fölújítását előkészítő tervdokumentáció kidolgozásának társfinanszírozásában állapodtak meg Zombor város, valamint Apatin, Hódság és Kúla községek képviselői a szerződésben, amelynek hitelesítésén dr. Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár is részt vett.
A közkórház körzeti jellegű, Zombor mellett Apatin, Hódság és Kúla községek lakosságának is rendelkezésére áll, így csaknem 190 000 ember egészségügyi ellátását biztosítja. Ezért is tartotta fontosnak a tartományi kormány a beruházást, aminek finanszírozásába az említett községeket is bevonta.
A rekonstrukciót korszakos vállalkozásnak minősítette Dušanka Golubović, zombori polgármester asszony és a tartományi titkár egyaránt. Négy helyi önkormányzat, az egészségügyi titkárság, a tartományi kormány, a köztársasági kormány és az illetékes minisztérium összehangolt munkáját emelték ki, aminek köszönhetően tegnap megszületett a társfinanszírozási megállapodás. Dušan Marijan, a nyugat-bácskai közigazgatási körzet vezetője úgyszintén a közös érdeket és az összehangolt összefogást értékelte a projekt kezdetén.
A közkórház igazgatója, dr. Dragan Rastović akár már ma kiírhatja a közbeszerzési pályázatot a tervdokumentáció kidolgozására. Erre 28 millió dinár áll rendelkezésére, amiből 10 milliót a négy község adott össze, a maradék 18 milliót pedig a tartományi költségvetés állja.
A kórház sebészeti osztályának épületét 1987-ben adták át, azóta nem végeztek rajta jelentősebb javítást. Az épület tervezésekor a mostaninak a duplájával számoltak, de a kivitelezés során pénzhiány miatt ettől elálltak. A bővítés viszont most megvalósulhat, a rekonstrukció következő szakaszában ugyanis új épületet emelnek a sebészeti részleg mellé, és oda költöztetik a belgyógyászatot, a neurológiai, valamint a pneumofiziológiai osztályt.
A munkálatok harmadik szakaszában a közkórház többi épületének javítására kerül sor, s egyben rendezik a létesítmény környékét is.
Az első zombori kórház 1880-ban kezdte meg működését az Apatini úton. A jelenlegi közkórház első épületeit 1923-ban emelték a Bajai úton, közadakozásból és Sándor király adományából, működését 1925-ben kezdte meg. Öt évre rá ide költöztették a régi, városi kórházat az Apatini útról, ahol a tüdőgondozó kapott helyet, később oda került az ideggyógyászat, majd ugyancsak 1930-ban, Szemző István földbirtokos adományának köszönhetően, új szárnyakkal bővült az egészségügyi intézmény, ami legutóbb 1987-ben bővült a sebészeti részleg épületével.
– Negyven év alatt jószerével hozzá se nyúltak a sebészeti részleghez, noha az nyújtja a körzeti egészségügyi ellátás oroszlánrészét. Most nem téma, hogy ki mit nem csinált, vagy csinált rosszul ez alatt az idő alatt, ez a pácienseket nem érdekli. A lakosság számára legfontosabb az egészség megőrzése, ami most Zomborban történik, ennek érdekében történik – hallottuk dr. Gojković titkártól.
Dr. Rastović kórházigazgató úgy nyilatkozott, hogy reményei szerint a munkálatok jövőre megkezdődhetnek, de a fölújítás végét meg se kísérelte megjósolni.
– Rendkívül összetett feladatot vállaltunk, csupán a sebészeti blokkban 16 000 négyzetméternyi területet kell felújítani. A munkák idejére át kell szerveznünk és át kell csoportosítanunk a feladatokat, hogy biztosíthassuk a napi és a huzamosabb egészségügyi feladatoknak az elvégzését. Az osztályokat a renoválás idejére át kell helyeznünk, részben a helyőrség egészségügyi rendelőjének épületébe, s erről már tárgyalunk a Védelmi Minisztériummal, de segítséget kérünk majd a közelünkben lévő kórházaktól is. A fölújítás befejezésének időpontja tehát nem csupán a majdani kivitelezőtől függ, hanem attól is, miként szervezzük meg arra az időre az egészségügyi ellátást – összegezte a kórházigazgató.
A tartományi titkár a szerződés aláírását követően megtekintette a közkórház frissen megnyílt videoendoszkópiai kabinetjét, valamint szívgyógyászati részlegét.