2024. április 19., péntek
VÍZILABDA-EB, BARCELONA

Hajszálakon múlott

A címvédő magyar lányoknak nem sikerült döntőbe jutniuk

A Barcelonában zajló Eb magyar–holland elődöntője előtt az volt a kérdés, vajon az a „hagyomány” folytatódik-e, hogy a múltban az igazán nagy csatákat eddig rendre a magyarok nyerték (legutóbb a belgrádi Eb döntője), vagy az idei két vereség a tulipánoktól nem volt véletlen.

Szűcs Gabriella (hátul) és a holland Vivian Sevenich komoly csatákat vívtak centerben (fotó: MTI)

Szűcs Gabriella (hátul) és a holland Vivian Sevenich komoly csatákat vívtak centerben (fotó: MTI)

Habár Bíró Attila szövetségi kapitány az oroszok ellen kapott piros lapja miatt a lelátóról kísérhette csak a meccset, jól felkészítette csapatát, mert a hollandok hagyományos fizikális játékára ezúttal a magyarok is kőkemény védekezéssel válaszoltak, s az első félidőt többé-kevésbé sikerült is egálra hozni. Sajnos már ebben a játékrészben látszott, hogy Laura Aarts holland kapus elemében van, s ez valamelyest el is bizonytalanította a magyar lövőket. A harmadik negyed aztán a lehető legrosszabbul alakult, de az utolsó pillanatokban Gurisatti Gréta visszahozta a reményt, a holland előny 7:5 volt. Ez aztán mindjárt 7:6-ra csökkent, az emberelőnyös helyzetet Szűcs Gabriella használta ki, majd Leimeter Dóra is betalált, s a következő percek vége az lett, hogy a magyarok nem tudtak gólt szerezni az utolsó támadásukban (Aarts ismét védett…), és a hollandok 8:7-es eredménnyel jutottak a döntőbe. Ez azt jelenti, hogy Magyarország holnap 20.30-tól a bronzért játszik a spanyol–görög párharc vesztesével.

A férfiaknál a negyeddöntő végül a papírformát hozta, bár a horvát–montenegrói összecsapás első félideje után még bajban voltak a világbajnok „sakktáblások”. A folytatásban aztán már az ő akaratuk érvényesült, s az utolsó negyedben teljesen kifújtak a montenegróiak, és nem volt válaszuk a három horvát találatra. Kisebb meglepetés az oroszok teljes lebőgése az olaszok ellen, a spanyolok pedig egy pazar harmadik negyeddel kényszerítették térdre a görögöket. Ma újabb nehéz meccs vár a magyarokra, mert az 5. helyért folyó csata első felvonásában Montenegrót kellene legyőzni (16.45), az elődöntőben 20.30-tól van műsoron az előrehozott döntőnek is titulálható Szerbia–Horvátország összecsapás, Spanyolország és Olaszország pedig 22 órától küzd meg egymással.