2024. március 28., csütörtök

Ha Phenjan cselekszik, Németország segít

Phenjannak tettekre kell váltania ígéreteit, Németország kész segíteni a leszerelési folyamatban

A szöuli látogatáson tartózkodó Heiko Maas német külügyminiszter felajánlotta csütörtökön országa segítségét a megvalósítandó koreai-félszigeti nukleáris leszerelési folyamatban, de figyelmeztetett, hogy Észak-Koreának tettekre kell váltania ígéreteit, fel kell számolnia atomprogramját az ellene érvényben tartott büntetőintézkedések feloldásához.

"Ha eljön az ideje, készek leszünk segíteni a folyamatot, megosztani műszaki tapasztalatainkat", amelyeket az Iránnal 2015-ben kötött nemzetközi nukleáris megállapodás tárgyalása közben szereztünk az ottani atomprogram leszerelése alkalmával - jelentette ki Maas dél-koreai hivatali kollégájával közös sajtóértekezletén.
    Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor kijelentette a Donald Trump amerikai elnökkel megtartott júniusi szingapúri csúcstalálkozóján, hogy hajlandó a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésére. Ezzel az ígérettel kapcsolatban a német külügyminiszter kétkedően nyilatkozott Szöulban, mert - mint mondta - bár Észak-Korea már hónapok óta nem hajtott végre rakéta- vagy nukleáris tesztet, Phenjan korábban hosszú éveken át túl sokszor sértette meg a nemzetközi jogot, és okozott csalódást. Mindezek ellenére a folyamat beindult, és esély van a több évtizede tartó Korea-közi konfliktus megoldására - mondta. "Lehet, hogy ez az észak-koreai rezsim utolsó esélye" - szögezte le. Hozzátette, hogy az észak-koreai leszerelésnek visszafordíthatatlannak és a nemzetközi közösség által ellenőrizhetőnek kell lennie.
Megkérdezték a német külügyminisztertől, hogy Dél-Korea tudna-e tanulni a két Németország újraegyesítéséből. Erre úgy válaszolt, hogy a két Korea esete csak korlátozottan hasonlítható a némethez.
Kang Kjung Vha dél-koreai külügyminiszter azt mondta a sajtóértekezleten: számára a német újraegyesítésből a legnagyobb tanulság az, hogy a folyamatba be kell vonni a szomszédos országokat.