2024. március 29., péntek

Száz éve lobog Washingtonban a szerb zászló

Az USA Kongresszusában megtartott ünnepség házigazdája Ana Brnabić volt

Ana Brnabić kormányfő az Amerikai Egyesült Államokban tett látogatása során számos fontos találkozóra kerített sort, így Washingtonban Jim Yong Kimmel, a Világbank elnökével és Steven Mnuchinnel, az USA pénzügyminiszterével Szerbia eurointegrációs folyamatairól, illetve az elkezdett gazdasági és a strukturális reformok folytatásáról folytatott eszmecserét. Tárgyalt Ron Johnson amerikai szenátorral, a Szenátus európai albizottságának elnökével, illetve Tom Cottonnal, a Szenátus katonai bizottságának tagjával, ugyanakkor Christine Lagarde-dal, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatójával.

Ana Brnabić:  Az USA Szerbia egyik legnagyobb beruházója, az amerikai vállalatok jelenleg 17 ezer embert foglalkoztatnak, és 2001 óta egymilliárd dollárt ruháztak be (Fotó: Beta)

Ana Brnabić: Az USA Szerbia egyik legnagyobb beruházója, az amerikai vállalatok jelenleg 17 ezer embert foglalkoztatnak, és 2001 óta egymilliárd dollárt ruháztak be (Fotó: Beta)

Brnabić Jim Yong Kimmel való találkozója során köszönetet mondott a Világbank támogatásának, amit elsősorban az energetika, az egészségügy, az oktatás, az infrastruktúra és a közszféra reformja, valamint a kis- és középvállalkozás fejlesztése terén nyújtott. Tájékoztatta Jim Yong Kimet a digitalizálás és az oktatás terén elért eredményekről, a Világbank elnöke ugyanis éppen arról ismert, hogy az oktatást, az egészségügyet és a szegénység elleni küzdelmet tartja a legfontosabbnak.

A Steven Mnuchinnel folytatott megbeszélés fókuszában ugyanakkor Szerbia és az USA minden szempontú együttműködése állt. E találkozón megemlítették, hogy az USA Szerbia egyik legnagyobb beruházója, hiszen az amerikai vállalatok jelenleg 17 ezer embert foglalkoztatnak, és 2001 óta megközelítőleg egymilliárd dollárt ruháztak be Szerbia fejlesztésébe. A két ország közötti árukereskedelem is tovább nő.

Az egyre jobb gazdasági együttműködés mellett azonban megállapították, hogy Szerbiának és az USA-nak közös történelme is van, hiszen éppen száz évvel ezelőtt tűzték ki először a Fehér Ház előtt a szerb zászlót. Ez alkalomból Washingtonban, az USA Kongresszusában megtartott ünnepség házigazdája éppen Ana Brnabić volt, aki Ivica Dačić külügyminiszterrel a politikai és a közélet számos kiemelkedő személyiségeit fogadta.

A szerb kormányfő alkalmi beszédében rámutatott arra, hogy az USA és Szerbia viszonya kiemelkedően jó volt, amikor 100 évvel ezelőtt a Fehér Ház elé kitűzték a zászlót. Ez a történelmi tény pedig arra sarkallja a két felet, hogy a két állam viszonyát újra erre a szintre emeljék. Hozzátette, hisz abban, hogy azok a történelmi momentumok, amelyek két népet összekötnek, sokkal jelentősebbek, mint azok, amelyek szétválasztják őket.

A PÉLDAÉRTÉKŰ ORSZÁG

Szerbia példaértékű ország – emelte ki Christine Lagarde a Brnabićtyal folytatott tárgyalás során – áll a kormány közleményében. Beszélgetésük témája a Szerbia és az IMF közötti megállapodás volt, amelyet 30 hónapon keresztül valósít meg Szerbia, és amelyben az IMF csupán tanácsadói szerepet vállal, mert nem jár pénzkerettel.

Brnabić a beszélgetés során kiemelte, az IMF-fel kötött hároméves takarékossági csomag megvalósítása során kiderült, Szerbia képes túlteljesíteni saját makrogazdasági céljait is. Nehéz intézkedéseket igényelt, mégis jobb irányba fordította az országot, hiszen befejezte a fiskális konszolidációt és a makrogazdasági stabilitására irányuló törekvéseket. Most a GDP gyorsabb emelkedését: a jobb életszínvonalat, valamint a kedvezőbb gazdasági feltételeket és a közvállalatok reformját tűzte ki célul. Brnabić kiemelte, hogy az ország hatékonyabbá tette a nagy infrastrukturális projektumokba való beruházást, és olyan befektetéseket tervez, amelyek az innovációkon alapulnak, a tudományra, a kutatásra és a fejlődésre támaszkodnak.

Az IMF igazgatója közölte, hogy szeptemberben Szerbiában vitatják meg, milyen módon tudja folytatni az ország az elkezdett reformokat. Ugyanakkor megdicsérte a szerb IT ipart, és kiemelte, hogy meglepetést váltott ki számára a kiszállítás 30 százalékos növekedése, hiszen ez rámutat arra, miben tud Szerbia versenyképes lenni a világpiacon.

NEM KELLENEK A KLISÉK

Ivica Dačić a külügyminisztérium közleménye szerint tárgyalásokat folytatott Wess Mitchell-lel is, az Amerikai Egyesült Államok államtitkárának segédjével.

– Az új adminisztráció kíváncsi a szerb javaslatokra, álláspontokra és a kreatív megoldásokra, nem alapozik a klisékre, mint ezt a korábbi adminisztráció tette – mondta Dačić.

Mitchell és Dačić tárgyalása során megállapították az országközi viszonyok erősítésének szándékát, ugyanakkor kiemelték, készek együttműködni a Nyugat-Balkán stabilitásának megőrzésében, illetve a Koszovó ügyének megállapodáson alapuló rendezésében.

Dačić találkozott John Boltonnal, az amerikai elnök állambiztonsági tanácsadójával, illetve részt vett a vallási szabadság témájában megtartott konferencián is. Dačić kiemelte, az ilyen találkozók mind azt szolgálják, hogy megtaláljuk azokat a közös érdekeket, amelyeket évekkel ezelőtt elveszített a két ország.