2024. március 29., péntek

Keresztyén foglalkozások a nemzeti értékeink mentén

Fehérlófia tábor XIV. alkalommal Bácskossuthfalván

Tizennégy éve indult útjára Bácskossuthfalván a református gyülekezet Fehérlófia elnevezésű tábora. A nyári program lehetőség arra, hogy a gyerekek hasznosan töltsék el a vakáció egy részét, illetve hogy maradandó élményeket is szerezzenek, nyilatkozta Móricz Árpád lelkipásztor.

Az idén 55 gyermek vesz részt a Fehérlófia tábor foglalkozásain (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Az idén 55 gyermek vesz részt a Fehérlófia tábor foglalkozásain (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Az országos egyház bácsfeketehegyi katekizációs nyári tábora valahogy kevés helyi fiatalt mozgatott meg, elhatároztam, hogy akkor helybe hozzuk ezt a vakációs programot. Ez a kezdeményezés sikeresnek bizonyult már a kezdetektől. A jelenlegi létszámhoz hasonló gyermek érkezik hozzánk évről évre, egy héten keresztül, ezúttal 55-en vannak. Elsősorban alsósok, óvodások és néhány felsős gyermek vesz részt a foglalkozásokon, illetve örömmel fogadjuk azokat a már középiskolás gyerekeket, akik segítőként vesznek részt a szervezésben – nyilatkozta a lelkipásztor, akitől a tábor témája iránt érdeklődve megtudtuk, hogy a keresztyén szellemiségű Kárpát-medencei nyári táborok témaválasztása az idei évben az Állati küldetés nevet viseli, és ennek mentén építik fel az előadásokat a Fehérlófia táborban is.

– Most már több éve a hollandiai COEN program alapján szervezzük meg mi is a tábor menetét. Ez egy teljesen kidolgozott módszertan alapján zajló tematikus előadássorozat. Az idén minden napra jut egy-egy állat, annak a példázata mentén tanulhatunk valami értékeset. A mi táborunk sajátossága, hogy mint ahogy az óvodai foglalkozásainkba, a tábor tematikájába is igyekszünk belevinni a magyar népi örökséget és hagyományokat. Akárcsak azzal, hogy az énekeket furulyával kísérjük, vagy a kézműves foglalkozások mentén is igyekszünk belecsempészni egy-egy motívumot. Illetve tanítjuk azokat a református énekeket is, amik mára a nemzeti örökségünk részeivé váltak, például a Mint a szép híves patakra kezdetű 42. zsoltárt. A világ viszont halad, és megjelennek új ifjúsági énekek is, amik felekezeti hovatartozástól függetlenek. Ezt is fontos követni, hiszen összekapcsolja egyetemesen a fiataljainkat – nyilatkozta Móricz Árpád, aki megköszönte a Betlhen Gábor Alap támogatását, illetve annak a mintegy 15 önkéntes gyülekezeti tagnak is kifejezte háláját, aki időt és erőt nem sajnálva segít a tábor gördülékeny lebonyolításában.