2024. április 24., szerda

Felkészülés a szülésre és az újszülöttek érkezésére

Adán hat éve működik a babát váró helyi és vidéki házaspárok részvételével a terhesek-szülők iskolája

Két-három havi rendszerességgel szervezi meg Adán a helyi egészségház patronázsszolgálata a terhesek-szülők iskoláját, amelyben felkészítik a leendő anyukákat és az apukákat a születendő gyermek érkezésére.

Dr. Balog András (Csincsik Zsolt felvétele)

Dr. Balog András (Csincsik Zsolt felvétele)

Az egészségügyi intézmény igazgatója, dr. Balog András szülész-nőgyógyász szakorvos elmondta, hogy az iskolában többórás előadásokat és gyakorlati foglalkozásokat tartanak a leendőbeli szülőknek a szülésről, a szülés alatti légzésről, a mellek felkészítéséről a szoptatásra és annak a fontosságáról, valamint a baba ápolásáról, a táplálásáról és a fürdetéséről, illetve a köldökápolásról és a pelenkázásról. A következő terhesek-szülők iskoláját szeptember elején tartják Adán az egészségházban, időpontjáról és részleteiről már augusztus végén érdeklődhetnek az érintettek. Dr. Balog András elmondta, hogy Ada mellett Újvidéken, Topolyán és Szabadkán működik még az iskola. Adán az igényektől függően kétnyelvű a képzés, mindenki megkap minden információt magyar és szerb nyelven is.

– Hatéves az iskolánk, és azóta azt tapasztaljuk, hogy a terhes anyukáink nagy megelégedésére szolgál. Egyre látogatottabb az iskola, amelynek híre ment már Ada község határain kívülre is. A szomszédos községből, így Zentáról, a bánáti településekről, valamint Óbecséről is jönnek terhesek, akik szívesen fogadják az itt hallottakat. A képzést a polivalens patronázsszolgálat végzi, akik mind főiskolát végzett nővérek, vagyis védőnők, akiknek ez a feladata. Ők azok, akik meglátogatják a terheseinket a terhesség ideje alatt. Továbbá ők azok, akik, amint hazatér az anyuka a kórházból, a szülészetről az újszülöttel, attól a naptól kezdve az újdonsült anyuka otthonában nyújtanak neki nemcsak elméleti, hanem gyakorlati segítséget is. Megfürdetik a babát, segédkeznek a szoptatásnál, hogy a szoptatás szabályos legyen, és elérje a célját. Gyakorlatilag szükség szerint öttől hét napig járnak a kismamához és az újszülötthöz, és minden mozzanatban segítségükre vannak – magyarázta az egészségház igazgatója, aki szülész-nőgyógyász szakorvosként is nagyon fontosnak tartja a patronázsszolgálat terhesek-szülők iskolájában végzett tevékenységét.

– Hat évvel ezelőtt azért is szorgalmaztam ennek az iskolának a beindítását, mert a generációk túlságosan kiritkulnak. Mostanság már 30–35 év korkülönbség van az anya és a gyermeke között. Ezért mire valakiből nagymama lesz, addig sok minden megváltozik a világban, és nem biztos, hogy a nagymama megfelelő tanácsokat tud adni a terhes gyermekének. Egyébként nagyon sok nagymama még munkaviszonyban van és dolgozik, ezért sem fizikailag, sem szellemileg nem jut oda, hogy ő nyújtson segítséget a gyermekének. A másik fontos tényező, hogy a patronázsszolgálat tagjaitól szakszerű és a szakma szabályainak megfelelő tanácsokat kapnak, és ahogyan változik az idő, úgy korszerűsödnek az előadások is. A kismamák részéről pozitívak a visszajelzések, hogy mindezt begyakorolhatják nálunk. Van gyakorlótermünk, ahol élethű babákon történik a fürdetés, az öltöztetés, a köldökápolás, a pelenkázás és minden más, ami szükséges a baba ellátásához, mindössze annyi a különbség, hogy ezek a babák még nem sírnak. Nagyon nagy öröm számunkra, amikor látjuk a leendő apukákat is, akik megjelennek, és megpróbálják ezeket a babákat átöltöztetni, bepelenkázni, fürdetni, mert ehhez azért kell egy kis gyakorlat is. Nyilván ennek a tudásnak a birtokában, amikor a kismama és az újszülött hazatér a kórházból, akkor újra ott van a már ismert védőnő, aki az élő babán is meg tudja mutatni ugyanazokat a fogásokat, eljárásokat, és ezáltal bevezeti az újdonsült szülőket, hogyan és mint kell, hogy bánjanak a gyermekükkel – nyilatkozta dr. Balog András.

Nyitókép: Fotó: Csincsik Zsolt