2024. április 19., péntek

Majdnem 16 százalékkal több a külföldi beruházás, mint tavaly ilyenkor

Az év első öt hónapjában 15,8 százalékkal növekedett a közvetlen külföldi beruházások értéke a múlt év azonos időszakához képest, pedig már akkor is rekordot állítottunk fel 2,6 millió euróv

Az ország jó gazdasági eredményeit ecsetelve kitért az Eurostat minapi jelentésére, amely az uniós és tagjelölt országok gazdasági helyzetét értékeli.

„Költségvetési többletünk az első 3 hónapban a GDP 0,4 százalékának felelt meg. A GDP-arányos közadósság 60 százalék alá csökkent. Horvátországnak 1,9 százalékos hiánya van, a közadósság 76,2 százalékos. Romániában 4,3 százalék a hiány, Magyarországon 1,3 százalék, 74 százalékos közadósság mellett. Ha ezeket a mutatókat szemléljük, márpedig ez az EU hivatalos statisztikája, akkor azt állapíthatjuk meg, hogy Szerbia gazdaságilag teljesen stabil ország” – mondta Mali. Közölte azt is, hogy jó hírek érkeztek Brüsszelből és Washingtonból, és a pénzügyi konszolidációról szól az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságának jelentése is, akárcsak a Nemzetközi Valutaalappal létrejött új megállapodás, amely csupán tanácsadó jelleggel bír.

„A brüsszeli és washingtoni jó hírek azt jelzik, hogy Szerbia jó úton halad, pénzügyei rendezettek és stabilak. Most itt az ideje köszönetet mondani a polgároknak ezért, hogy a kormánnyal együtt küzdöttek a pénzügyek stabilizálásért. A következő lépés tehát – a Nemzetközi Valutaalappal esedékes szeptemberi tárgyalások után – a bérek és a nyugdíjak növelése lesz. Hogy milyen arányban, az a szeptemberi megbeszéléseken dől el – mondta Mali.