2024. március 29., péntek

Iszik a betyár, száll az ének

A zentai Délibáb Magyar Művelődési Egyesület az idén két részben rendezi meg hagyományos népzenei találkozóját

A több mint negyed évszázada tevékenykedő zentai Délibáb Magyar Művelődési Egyesület „Iszik a betyár…” címmel a hétvégén tartotta meg negyedik népzenei találkozóját.

A Kertek helyi közösségben szombat este megrendezett családias hangulatú összejövetel közönsége ízelítőt kapott a hagyományápolással foglalkozó zentai művelődési egyesület és hazai, illetve magyarországi vendégeinek igencsak színes és hangulatos repertoárjából. Az idén a szervezők szeptember 29-én a zentai Művelődési Házban szélesebb keretek között folytatják a térségben tevékenykedő, népzenét játszó egyesületekkel való barátkozást, és nagyobb közönség előtt is fellépnek.

A Délibáb Magyar Művelődési Egyesület tavaly ünnepelte fennállásának huszonötödik évfordulóját. Bilicki Anna, a civil szervezet vezetője napilapunknak nyilatkozva elmondta, hogy kezdetben a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ égisze alatt, 2007-től pedig már önálló egyesületként tevékenykednek. Ez idő alatt számos rendezvényen vettek részt a Kárpát-medence egész területén, s fennállásuk óta fáradhatatlanul arra törekednek, hogy megőrizzék, illetve ápolják elődeink hagyományait. Fáradozásukat az elmúlt két és fél évtized alatt számos magas rangú elismeréssel jutalmazták, és fennállásuk 25. évfordulója alkalmából Zenta város emlékplakettjét is kiérdemelték.

A művelődési egyesület vezetője elmondta, hogy egész évben rengeteg fellépésük van, s a zentaiak legközelebb július 27-én, Dudás Gyula szobrának a felavatásakor láthatják őket, hallhatják az egyesület tagjai által előadott népdalokat, 29-én pedig Hódegyházán a falu napján vendégszerepelnek majd. Elmondta, hogy a Délibáb keretében Recskó Szabolcs művészeti vezetésével citerazenekar és népdalkórus működik, és hogy az egyesületbe várják azok jelentkezését, akik szintén szeretnének hagyományápolással foglalkozni.

A nonprofit alapon tevékenykedő népzenészek az idén nyolc pályázaton vettek részt, s ebből hatot meg is nyertek – újságolta Matykó Teodóra, az egyesület tagja. Nyertek többek között a Magyar Nemzeti Tanács és a Bethlen Gábor Alap kiírásain, Zenta község önkormányzatánál, a Tartományi Oktatási Jogalkotási, Közigazgatási, Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárságnál és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Csoóri Sándor Alapjánál. Ezekből a forrásokból szervezték meg a mostani és a szeptemberi népzenei találkozójukat, a Csoóri-pályázatból szerzett anyagi támogatásból pedig a hangszerállományukat is bővítették – ecsetelte Teodóra, s hozzátette, hogy ennek köszönhetően 2-2 prím-, illetve tenorciterát, egy hosszi furulyát meg egy kavalt sikerült beszerezniük. A szombati rendezvényt a Bethlen Gábor Alap, a Magyar Nemzeti Tanács és Zenta község önkormányzata támogatta.