2024. április 19., péntek

Magas vérnyomás és elhízás

Egészségmegőrző akciót tartottak Palicson

A szabadkai Közegészségügyi Intézet, a Vöröskereszt szabadkai szervezete és a Szabadkai Egészségház kedden egészségmegőrző akciót szervezett Palicson a helyi közösség épületében. A rendezvény a nyolc éve indult Hadjárat az egészségért elnevezésű kezdeményezés keretében valósult meg.

Dr. Zorica Dragaš is ellenőrizte a vérnyomását (Fotó: Gergely Árpád)

Dr. Zorica Dragaš is ellenőrizte a vérnyomását (Fotó: Gergely Árpád)

– Az egészséges életmódot szeretnénk népszerűsíteni, éppen ezért már több éve szervezzük ezeket az akciókat a város helyi közösségeiben, főleg a peremvárosi helyi közösségekben, hogy lehetővé tegyük a polgárok számára, hogy ellenőrizzék egészségi állapotukat. Ma, akik ellátogatnak a helyi közösség épületébe, ellenőrizhetik vérnyomás-, vércukor- és koleszterinszintjüket. Emellett lemérhetik testmagasságukat és testtömegüket. Ezen adatok alapján kiszámoljuk a testtömegindexet. Ez egy nagyon fontos mutató, amely sokat elárul az egyén egészségi állapotáról, és megállapíthatjuk, melyek az egészség legfőbb rizikófaktorai – nyilatkozta lapunknak dr. Zorica Dragaš, a Szabadkai Közegészségügyi Intézet népegészségügyi szakorvosa, és hozzátette, hogy az ilyen egészségügyi akciókra nem kell sem bejelentkezni vagy időpontot kérni, de még betegkönyv sem feltétlenül szükséges, viszont a megelőzés és az egészség megőrzésének szempontjából nagyon sokat számít, hogy részt vegyünk az ilyen akciókon. A szakorvos azt is elmondta, hogy az akció eddigi tapasztalataiból elmondható, hogy a leggyakoribb panaszok mind a nőknél, mind a férfiaknál, a magas vérnyomás, a magas vércukorszint és az elhízás.

A mérések mellett az akció szervezői egészségügyi tanácsokat adtak a polgárok számára, különös tekintettel azoknak, akik dohányoznak.

– Hajdújárási lakos vagyok, a palicsi piacon árulok, ott hallottam, hogy van ez az akció. Másfél hónapja voltam orvosnál, de úgy gondoltam, nem árt egy ellenőrzés, ezért eljöttem. Azt tudom, hogy a vérnyomásom magas. Ezzel küzdök húszéves korom óta, de most szerencsére nem olyan magas, mint máskor szokott lenni. A vércukorszintem kicsit magasabb mint kellene, nyilván azért, mert reggeliztem. Az orvosok azt tanácsolták, hogy le kéne szoknom a dohányzásról, és le kéne kicsit fogynom – mondta az akcióról Baka Éva, a vizsgálatok egyik résztvevője.