2024. április 19., péntek

Száz Csabai

Családi találkozót tartottak Kishegyesen

Nem mindennapi eseménynek adott otthont szombaton a kishegyesi Kátai-tanya: a Csabai család leszármazottai tartottak családi találkozót, amelyen mintegy százan vettek részt. A résztvevők a világ különböző pontjairól érkezetek, mondta el lapunknak Gajdos Tünde, a találkozó egyik fő szervezője.

– A találkozón a dédszüleink, Csabai Ferenc (1881–1944) és Szőke Gizella (1887–1966) leszármazottjai vettek részt. Nekik öt gyermekük volt, a nagyszüleim generációja. Míg élt a Csabai nagymama, addig minden búcsúkor összejött az egész család. Ilyenkor a nagymama hetekig készült az ebédre és vacsorára. Az ő halála után már nem jött össze ilyenformán az egész család, viszont 1970-ben szerveztek egy nagy családi találkozót Palicson, ahol a szüleink generációja jött össze. Innen az ötlet, hogy szervezzünk mi is egy találkozót, mert szét vagyunk szóródva a világ számos pontját: Ausztráliában, Németországban, Svájcban, Magyarországon, stb. Szép elképzelés, hogy ismét találkozzunk itt, a bölcsőnkben, és megismerjük egymást. Tavaly az unokatestvérem születésnapján döntöttük el, hogy megszervezzük a találkozót, és akkor kezdtünk szervezkedni. Készítettem egy Facebook-oldalt, ahol a kapcsolatot tartottuk, és elsőként az időpontot egyeztettük, hogy ki mikor tud szabadságot kivenni. A család minden ágából egy személy azzal volt megbízva, hogy értesítsen mindenkit és beszervezze őket. Helyszínnek a Kátai-tanyát választottuk, mert ez Kishegyesen van, és itt meg lehet szervezni egy ekkora eseményt is – mondta el a fő szervező, majd arról is beszámolt, hogy a találkozó egy közös bemutatkozással kezdődött. Minden jelenlévő család egy tagja bemutatta a családját, mivel sokan egyáltalán nem ismerik egymást. Az est folyamán zenés vacsora és egy kis mulatság is volt, hogy a családtagok közvetlenebbül is megismerjék egymást.

Gajdos azt is elmondta, hogy ő mellette Szűcs Ágota és Papajcsik Ferenc voltak a találkozó fő szervezői. Végezetül pedig köszönetet mondott mindenkinek, aki segített, hogy ez a szép esemény létrejöhessen.