2024. március 28., csütörtök
VÍZILABDA-EB, BARCELONA

Elődöntőben a magyar lányok!

Egy kiélezett meccsen jutott a legjobb négy közé a címvédő magyar női válogatott a barcelonai Eb-n, miután Gangl az utolsó másodpercekben kivédett egy ötöst.

Szűcs Aiellót fogja a magyar–olaszon (fotó: MTI)

Szűcs Aiellót fogja a magyar–olaszon (fotó: MTI)

Az első félidőben nagy volt a szenvedés, de az utolsó másodpercekben már magyar előnyt mutatott a jelzőtábla, mert centerből Gyöngyössi egy gyönyörű svédcsavarral fordította meg az eredményt, azután, hogy az olaszok háromgólos előnyben is voltak. A második félidő aztán kiválóan kezdődött, mert Leimeter is betalált, de Emmolo kiegyenlített, s kezdődhetett minden elölről. A gólcsendet emberelőnyből aztán az olaszok törték meg, de mindjárt utána egyenlítési lehetőség volt, ám Illés kihagyta a büntetőt. Ezért büntetés járt, mert Garibotti is betalált, s itt már 8:6 volt az olaszok előnye. Az utolsó negyedben aztán kiegyenlítettek a magyarok, s végül Keszthelyi egy elképesztő mozdulattal el is döntötte a meccset!

Szerbia végül a 9. lett, amivel nem lehetünk sem elégedettek, sem elégedetlenek. Ha azt nézzünk, mennyit fektetnek be idehaza a szakágba, akkor azt mondhatjuk, jól van ez így, de ha tudjuk, hogy az Eb-n való szereplést csupa tehetséges fiatal játékos harcolta ki, ám Dejan Jovović szövetségi kapitány egytől egyig itthon hagyta őket, és azokat a játékosokat vitte ki, akik már nem is edzenek, s csak jutalomkirándulásra mentek el Barcelonába, úgy evidens, hogy továbbra sem várhatunk előrelépést.

A férfiaknál már a mai negyeddöntőkben óriási csatákra számíthatunk. A mutatott forma alapján sajnos ez nem mondható el a Szerbia–Magyarország párharcra (17 óra), de ettől a találkozótól is várhatunk jó játékot és tisztes magyar helytállást. A nap slágere mindenképpen a Horvátország–Montenegró összecsapás lesz (18.30), annál is inkább, mert érzésünk szerint a montenegróiak tartalékoltak eddig, de a végkimenetelre még a príma ógörög jósdák sem tudtak volna választ adni, még akkor sem, ha a horvátok aktuális világbajnokok. Szintén kétesélyes az olasz–orosz (20.30) és a spanyol–görög (22) összecsapás is. Előbbiben inkább a tapasztaltabb olaszoknak adnánk enyhe esélyt, de nem lesz meglepetés az sem, ha a fizikálisan szupererős oroszok jutnak az elődöntőbe. Az éjjeli meccsen a spanyolok előnye a hazai környezet lesz, de a görögök idén kiválóan játszottak (Euroliga-győzelem), így nekik adunk néhány centi előnyt.