2024. március 28., csütörtök

Brnabić a New York-i tőzsdén

A szerb miniszterelnök a Szerbia és az USA közötti kapcsolatok erősítésében bízik

Az Amerikai Egyesült Államokban vendégeskedő Ana Brnabić miniszterelnök New Yorkban ellátogatott a tőzsdére, ahol Stacey Cunninghammal, az intézmény elnökével találkozott. A vendéglátó körbevezette a miniszterelnököt a legendás New York-i Tőzsdén, és megismertette az intézmény történelmével. Cunninghamot májusban nevezték ki, és az első nő, aki a New York-i Tőzsde fennállásának 226 éve alatt elnökként áll az intézmény élén. Utóbbi tény kapcsán Brnabić örömének adott hangot, mondván, hogy „ha lassan is, de a világ változik”.

A felek elsősorban gazdasági és pénzügyi témákról beszélgettek. Brnabić beszámolt vendéglátójának a Szerbiában megejtett rendszerbeli reformokról és a gazdaság felépüléséről, és kifejtette, hogy Szerbia szeretne minél jobban együttműködni a világ vezető vállalataival. A világ legtekintélyesebb pénzügyi intézményei az elmúlt időszakban csakis méltató szavakkal értékelték a szerbiai reformokat – emelte ki Brnabić, mondván, hogy Szerbia jelenleg a világ egyik legvonzóbb beruházási célországa a külföldi vállalatok számára. A miniszterelnök a folytatásban abbéli reményének adott hangot, hogy a New York-i Tőzsdén hamarosan szerbiai vállalatok is megjelennek. A felek a világ nagyhatalmainak a kapcsolataira is kitértek a beszélgetés során, illetve arra, hogy ezek a kapcsolatok hogyan befolyásolják a gazdasági folyamatokat. Brnabić arról faggatta Cunninghamot, hogy miként tudna Szerbia a legsikeresebben alkalmazkodni ezekhez a változásokhoz.

A későbbiekben nyilatkozó Brnabić reményét fejezte ki, hogy egyesült államokbeli látogatásának egyik hozadéka az lesz, hogy javulnak majd a Szerbia és az USA közötti kapcsolatok. Mint hozzátette, bízik abban, hogy az USA a jövőben nagyobb megértéssel viszonyul Szerbiához.

Szintén New Yorkban a szerb miniszterelnök találkozott a Szerbiai Vállalkozók Egyesületének (Serbian Entrepreneurs) képviselőivel, akikkel a szerbiai vállalkozói szféra – elsősorban az IT szektor – erősítéséről beszélgettek. Az egyesületet két évvel ezelőtt szerbiai származású vállalkozók alapították a Szilícium-völgyben azzal a céllal, hogy világszerte erősítsék a szerb startupokat. A felek körbejárták annak a lehetőségét, hogy az egyesület Szerbiában támogassa az induló IT vállalatokat. Brnabić köszönetet mondott az egyesület tevékenységéért, megjegyezvén, hogy tudás nélkül egyetlen társadalom sem fejlődhet.

Ana Brnabić és Ivica Dačić külügyminiszter holnap Washingtonban, a Kongresszusban  részt vesz az USA és a Szerbia közötti diplomáciai kapcsolatok felvétele százéves évfordulójának alkalmából rendezendő ünnepségen. Brnabić várhatóan több egyesült államokbeli tisztségviselővel is tárgyal a nap folyamán, egyebek mellett Steven  Mnuchin pénzügyminiszterrel, és Jim Risch, valamint Ron Johnson szenátorokkal.