2024. március 28., csütörtök

Szabad férőhelyek

Lezajlott a középiskolai iratkozás első köre. Ezt követően a minisztériumi adatok alapján ismertté vált az, hogy hol, melyik középiskolai szakon hány szabad férőhely maradt. Több magyar nyelvű középiskolai és gimnáziumi irányzaton is maradtak fenn szabad helyek a második iratkozási körre:
Az észak-bácskai körzetben Szabadkán a Svetozar Marković Gimnázium társadalomtudományi-nyelvi irányzatán 13, míg a természettudományi-matematikai irányzatán 1 magyar diáknak maradt hely. A Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium általános tagozatán 1 tanuló iratkozhat még be. Az Egészségügyi Középiskola magyar nyelvű masszőr szakára a második beiratkozási körben még 5 szabad hely várja a diákokat. A Politechnikai Középiskola falfelület díszítő szakán 9, magasépítészeti technikus szakán 6 szabad hely maradt. A Vegyészeti–Technológiai Középiskola 19 leendő élelmiszer-ipari technikust, 26 gyógyszeripari technikust és 8 jövendő ruhamodellező technikust vár a második beiratkozási körben. A nagy népszerűségnek örvendő Ivan Sarić Műszaki Középiskola ipari mechanikus szakán 7, a számítógépes szerkesztő gépésztechnikusi irányzatán 9, míg mechatronikai technikus szakán 9 szabad hely maradt.
Topolyán, a Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Középiskola általános gimnáziumi irányzatán 2 diákot várnak. A Mezőgazdasági Középiskola magyar tagozatán mezőgazdasági technikus irányzaton 6, állat-egészségügyi technikusi szakán 12, élelmiszer-ipari technikusi irányzatán 19 szabad hely maradt a második beiratkozási körre. A topolyai Sinkovics József Műszaki Szakközépiskola falfelület-dekoratőr irányzatán 5, műköves – kályhás szakán 9, míg gépjármű – gépész technikusi osztályában 12 diákot várnak még.
Az észak-bánáti körzetben, Adán a Műszaki Iskolában 11 leendő kőműves, 11 asztalos, 17 jövendő számítógépes szerkesztő gépésztechnikus számára van szabad hely, valamint 8 diákot várnak a számítógépes elektrotechnikusi szakon a második beiratkozási körben. Csókán, a Vegyészeti–Élelmiszeripari Középiskola hentes irányzatán 7, míg környezetvédelmi technikus irányzatán 25 diáknak tudnak férőhelyet biztosítani. Magyarkanizsán a Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont mezőgazdasági technikusi irányzatán 18, az állat-egészségügyi technikusi szakon 21, míg a gépésztechnikus–számítógépes szerkesztő irányzaton 5 szabad hely maradt. A törökkanizsai Dositej Obradović Középiskola gépjárművezetői irányzatán 2, cukrász irányzatán 7 szabad hely várja a magyar ajkú diákokat. Zentán a Gimnázium társadalomtudományi-nyelvi irányzatán 1, míg a természettudományi-matematikai irányzatán 20 szabad hely maradt. A zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Középiskola üzleti ügyintéző irányzatán 6 szabad hely maradt. Az Egészségügyi Középiskola gyógyszerész-technikusi irányzatára szintén 6 diákot várnak még.
A dél-bácskai körzetben, Óbecsén a Közgazdasági Középiskola kereskedő szakán 5, pénzügyi ügyintéző irányzatán 10 szabad hely maradt. A Műszaki Középiskola gépi megmunkálás operátora irányzatán 6, míg gépésztechnikus számítógépes szerkesztésének irányzatán 10 férőhely várja az érdeklődőket.
Újvidéken, a Svetozar Marković Gimnázium általános szakirányára 8 tanulót várnak a második beiratkozási körben. Az Április 7. Egészségügyi Középiskola egészségügyi nővér irányzatán 8 leendő elsős számára maradt szabad hely a magyar tagozaton. A futaki Mezőgazdasági Középiskola és Kollégium mezőgazdasági technikusi irányzatán 21 szabad hely maradt a második beiratkozási körre. Az újvidéki Mihajlo Pupin Elektrotechnikai Középiskola számítógépes villamossági technikusi irányzatán 17 szabad hely maradt.
A temerini Lukijan Mušicki Középiskola hegesztő szakán 9, gépi megmunkálás operátora irányzaton 7, míg tűzvédelmi technikusi szakán 19 diákot várnak még.
Közép-bánát térségében, Nagybecskereken a Gimnázium általános irányzatára 10 diáknak tudnak még helyet biztosítani. A Jovan Trajković Közgazdasági és Kereskedelmi Középiskola szakács szakán 12 magyar diák iratkozhat be a második körben, míg a Nikola Tesla Villamossági és Építészeti Középiskola számítógépes villamossági technikusi irányzatán 9 diák nyerhet még felvételt.
A nyugat-bácskai Zomborban, a Veljko Petrović Gimnázium
általános irányzatán 20 szabad hely maradt. A Dr. Ripp Rózsa Egészségügyi Középiskola gyógyszerész technikusi irányzatán szintén 20, míg a Műszaki Szakközépiskola villanyszerelő szakán 24 magyar ajkú diákot várnak.
Azok a magyar nyelvű szakok, amelyek nem szerepelnek a fenti listán, már megteltek az első körben. A tehetséggondozó középiskolák sem szerepelnek a listán, hiszen az ide jelentkező diákok június elején felvételi vizsgát tettek, s az itt kapott pontszám alapján juthattak be a kívánt szakra.