2024. március 28., csütörtök
XVIII. APÁCZAI NYÁRI AKADÉMIA, ÚJVIDÉK

Látni és láttatni, gondolkodni és gondolkodtatni

Amikor a múlt pénteken a tapasztalatokról próbáltam tudakolózni az éppen záruló Apáczai Nyári Akadémián, kérdésem nehéznek bizonyult. Korai volt még talán a következtetések megfogalmazása, vagy épp ellenkezőleg, rajtam kívül mindenki tudta a választ. Egy biztos, nagyon hasznos tud lenni a szakmai feltöltődés, ismerkedés a szakmabeliekkel, a kollégákkal, a régi-új témákkal.
A pedagógusok részére szervezett újvidéki programsorozat 2001 júliusában indult természettudományos jelleggel az újvidéki Petőfi Sándor Általános Iskola helységeiben. A későbbiekben az Apáczai Diákotthon adott otthont a bővülő tematikájú
rendezvénynek, majd akkreditációs továbbképzés rangjára lépett. A rendezvényt a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezi. Az indító természettudományi szekcióhoz a továbbiak társultak: osztályfőnökök továbbképzése, valamint Történelem és magyarság, Tapasztald, hogy továbbadhasd!. Idén is ebben a négy szekcióban folyt a munka két héten át, július 20-ával bezárólag.
Az immár 18. alkalommal életre hívott akadémia sokéves aktív részesétől, Muhi Horváth Gabriella nyugalmazott magyartanártól kérdeztem, élnek-e a pedagógusok a lehetőséggel.
– Az egy hetes nyári szakmai továbbképzés jó alkalom a feltöltődésre, az ismeretek bővítésére, a legkülönbözőbb helyzetekre való felkészülésre. Erre annál inkább is szükség van, minthogy osztályfőnököket sehol sem képeznek, és nemigen készítenek fel erre a feladatra. Ezért érdemes eljönni. Idén sajnos kevesebben vettek részt a munkában, mint a korábbi években, de reméljük, hogy ez átmeneti állapot – mondta. – Ezúttal is magyarországi és vajdasági vendégelőadóink voltak, akik által bővíthettük ismereteinket, de egyúttal készülhetünk a várható reformokra is, vagyis pszichológusok, pedagógusok előadásaiból „táplálkozhattunk”. Idén nyolc előadónk volt, széleskörűnek bizonyult a témák skálája. Nagyon tanulságos volt Csernik Ilma műhelymunkával egybekötött médiapedagógiai előadása, melyet Látni és láttatni, gondolkodni és gondolkodtatni címmel tartott, vagy a budapesti Härtlein Károly értekezése a számítástechnika adta lehetőségekről az oktatásban, melyet gyakorlati példákkal tarkított. Nem kevésbé volt érdekfeszítő Bori Mária iskolapszichológusnak a kommunikáció fontosságáról és a tanárok között is tapasztalható kiégésről, flow-ról tartott ismertetője. Az elmúlt hét folyamán a hallgatóság tájékozódhatott a hogyan hat a reklám a gyerekekre, miként lehet felkelteni a kisdiákok érdeklődését a tudományok iránt, és az autizmus témaköréből is, továbbá előadást hallgathattak meg a jó osztályfőnök feladatairól, a szülők megszólításáról a tehetségnevelésben, különféle nevelő hatású társasjátékokról, és másról. A már említett előadók mellett Sallai Éva, Bognár Ildikó, Muhi Béla, Sági Zoltán, Muhi B. Béla, Sutus Ágota, Pázsin Julianna igyekezett új ismeretekkel gazdagítani az érdeklődőket.