2024. április 19., péntek

Annyira nehéz mérni a bűzt?

Miközben per folyik az ügyben, sok nagybecskereki polgár mindennapjait igencsak megkeseríti az állati tetemeket feldolgozó üzem, a Prekom.

Gondot okoz a nagy testű állati maradványok eltakarítása (Fotó: Kecskés István)

Gondot okoz a nagy testű állati maradványok eltakarítása (Fotó: Kecskés István)

Hiába van a létesítmény a város peremén, az egykori ipari övezetben. Működtetése évek óta problémát okoz, ami a nyári hónapokban még kifejezettebb. Időnként kibírhatatlan bűz terjeng az egykori cukorgyár körüli városrészben. Az esti séta a környéken szinte elképzelhetetlen, szellőztetni sem lehet.
Miközben a polgárok folyamatosan tiltakoznak, aláírásokat gyűjtenek, addig az illetékesek – a felügyelőségektől kezdve a kommunális rendőrségig – a konkrét intézkedések helyett inkább „felkéréseket” küldöz, hogy csökkentsék a levegő szennyezését. Az ügyben az első hatékonyabbnak látszó végzést Petar Ilić községi környezetvédelmi felügyelő hozta meg, aki 2017 elején feljelentést tett a nagybecskereki ügyészségen. Azzal is érvelt többek között, hogy a Prekom nem végezte el a kötelező környezetszennyezési méréseket. Emiatt azt javasolta, hogy öt–tíz éves időszakra zárják be a létesítményt. Ez azonban nem történt meg, a felügyelőt pedig csakhamar leváltották. A feljelentését azonban indokoltnak találták, és azóta levegőszennyezés miatt a nagybecskereki Gazdasági Bíróságon folyik a per az említett üzem ellen.
A per folyik, a levegő szennyezése azonban továbbra is tart. A környéken lakók azt tapasztalják, hogy a légszennyezés esténként és a hétvégeken a legintenzívebb, amikor szünetel a felügyelőség.
A tárgyalás menete pedig még a kezdetén van. Folyik a bizonyító eljárás és a tanúk kihallgatása. A Közegészségügyi Intézet kimutatása szerint a létesítménytől pár kilométerre végzett méréseik nem mutattak ki a levegőben emberi egészségre veszélyes anyagokat. Az is elhangzott viszont, hogy átfogóbb mérésekre nincsen szakosított intézmény.
Az üzemben nem tagadják, hogy időnként a környéken érezhető kellemetlen szag, ami az állati tetemek feldolgozásakor keletkezik. Ugyanakkor szerintük azt nem lehet mérni, mert „a bűz szubjektív kategória”. Azt mondják, hogy jelentős eszközöket fektetnek be környezetvédelmi intézkedésekbe, és ígérik, hogy hamarosan megszűnnek a környéken a kellemetlen szagok.