2024. március 29., péntek
KERÉKPÁROZÁS – TOUR DE FRANCE

Asztanás hétvége

A főmezőnynek nem volt sietős… (Fotó: Beta/AP)

A főmezőnynek nem volt sietős… (Fotó: Beta/AP)

Nagy, több tíz fős szökevénycsoportok uralták a két hétvégi szakaszt a Touron. Mivel egyetlen, az összetettre veszélyes ember sem volt bennük, a főcsoport szemlátomást útnak eresztette őket. A szombati napon négy kategorizált emelkedőt kellett megmásznia a mezőnynek, a szökevények egymást is oda-vissza támadták, ám csak az utolsó, Mende városába vezető meredeken dőlt el a győztes sorsa. Itt az asztanás spanyol Omar Fraile volt a legerősebb, aki a hegyi hajrá megnyerése után egyedült gurult be a célba. Az összetettmenők közül a szlovén Primož Roglič ment legjobban a mende-i hegyre, és 8 másodperccel a Thomas-Froome-Dumoulin trió előtt ért célba – 18 perccel a szakaszgyőztes után.

Vasárnap három hegyre kellett feltekerni, de fontos összetett csatákra most sem került sor. Az etapsikerre sokáig a lengyel Rafal Majka pályázott, aki az utolsó emelkedőn alakított ki előnyt, de a 7 fős üldözőcsoportja a lejtmenetben utolérte. A nyolcasból végül hárman elléptek 8 kilométernél, s közülük a dán Magnus Cort hajrázott a leggyorsabban – az Astana csapat sorrendben a második napot nyerte meg. A főmezőny 13 perces hátránnyal gurult be.

Ma tartják az utolsó pihenőnapot, holnap a Carcassonne és Bagnéres-de-Luchon közti hegyi etap vár a versenyzőkre.

Végeredmények, Tour de France, 14. szakasz (Saint-Paul-Trois-Châteaux–Mende, 188 km): 1. Omar Fraile 4:41:57 óra, 2. Julian Alaphilippe +6 mp, 3. Jasper Stuyven a. i., 4. Peter Sagan +12 mp, 5. Damiano Caruso +17 mp stb. 15. szakasz (Millau–Carcassonne, 181.5 km): 1. Magnus Cort Nielsen 4:25:52 óra, 2. Jon Izaguirre a. i., 3. Bauke Mollema +2 mp, 4. Michael Valgren +29 mp, 5. Toms Skujins +34 mp stb. Az összetett állása (még 6 szakasz van hátra): 1. Geraint Thomas 62:49:47 óra, 2. Chris Froome +1:39 perc, 3. Tom Dumoulin +1:50 perc, 4. Primož Roglič +2:38 perc, 5. Romain Bardet +3:21 perc stb.