2024. március 29., péntek

A megállapodás nélküli kilépés veszélyeire figyelmeztet az új brit külügyminiszter

Nagyon is valós annak a kockázata, hogy az Egyesült Királyság "véletlenül" megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból - figyelmeztetett hétfőn Berlinben Jeremy Hunt új brit külügyminiszter.

Hunt kinevezése utáni első útja Berlinbe vezetett, ahol Heiko Maas német külügyminiszterrel tárgyalt.
"Azt hiszem, az Európai Unióban sokan úgy gondolják, hogy elegendő elég sokáig várniuk, és London pislogni fog" - mondta Hunt, az egymással farkasszemet néző brit és brüsszeli tárgyalódelegációkra utalva. Maasszal közös sajtótájékoztatójukon az új brit külügyminiszter azt mondta: Németország Nagy-Britannia egyik legjobb barátja az egész világon, és mindkét ország elkötelezett a szabályokon alapuló nemzetközi rend mellett.
"Az aggaszt igazán, hogy ha rendezetlenül zajlik a kiválás, az egy emberöltőre megváltoztathatja a brit közgondolkodást Európáról, és olyan szakadáshoz vezetne, amely nagyon káros lenne" - fogalmazott Jeremy Hunt.
Heiko Maas aláhúzta, hogy Németország nem akarja, hogy az Egyesült Királyság megállapodás nélkül, rendezetlen módon váljon ki az Európai Unióból.
"Megállapodást akarunk, és tisztában vagyunk azzal, hogy ehhez lépéseket kell tennünk egymás irányába" - hangsúlyozta a német diplomácia vezetője. Hozzátette, hogy az Európai Unió közös érdekeit mindazonáltal meg kell védeni.
Az Egyesült Királyság a jelenlegi állás szerint 2019. március 29-én éjfélkor megszűnik az Európai Unió tagja lenni, akár sikerül megállapodni a kilépés feltételeiről, akár nem.