2024. március 28., csütörtök

Adómentes vállalkozásindítás

Az állam segíteni kíván azoknak a fiataloknak, akik a biznisz útjára lépnek – New Yorkba látogatott a szerb kormányfő

A New York-i EastWest Institute tagjaival, jelentős politikusokkal és befolyásos üzletemberekkel tárgyalt amerikai egyesült államokbeli látogatásának kezdetén egy munkavacsorán Ana Brnabić szerb kormányfő. A szóban forgó intézet a világ vezető politikusainak, a tudományos és üzleti élet képviselőinek hálózata, élén az Egyesült Államok korábbi szerbiai nagykövete, Cameron Munter áll. Brnabić a vendéglátókhoz szólva ismertette a szerbiai gazdasági helyzet részleteit, bemutatta azt is, melyek a kormány legfontosabb céljai. Mint mondta, az országnak az elmúlt három évben sikerült alaposan átalakítania gazdasági rendszerét, a mutatók jelentős mértékben javultak, s ezt releváns nemzetközi intézmények kimutatásai is alátámasztották. Az államvezetőség felelősségteljes pénzügyi politikájának köszönhetően ma Szerbia gazdaságilag stabil országnak számít. Emlékeztetett, hogy a Világbank Szerbiát vezető országnak ismerte el a reformok végrehajtása terén Délkelet-Európában. A kormányfő kifejtette, hogy Szerbia a régióban első helyen áll a közvetlen beruházások vonzásában is, 2018 első öt hónapjában nettó 1,1 milliárd euró érkezett ilyen céllal, ami 15,8 százalékos növekedést jelent a múlt év azonos periódusához képest.

A DIGITALIZÁCIÓ JELENTI A FEJLŐDÉST

Brnabić arról is szólt a munkavacsorán, hogy a kormány elsődleges célja a digitalizáció végrehajtása és az oktatás reformja. Mint mondta, folyamatosan növekszik az árukivitel, különösen a számítástechnikai szolgáltatások iránt érdeklődnek külföldön, az év első harmadában 33 százalékos volt a fejlődés ezen a területen. A kormányfő úgy fogalmazott, az a meggyőződése, hogy a társadalom egészének az előrelépése függ az oktatásnak és a digitalizációnak a fejlődésétől.

– Azokat a beruházásokat serkentjük, amelyeknek a középpontjában az innovációk, a kutatások, a fejlesztések állnak. A digitalizáció számunkra nem csupán az IT szektor fejlődését jelenti, hanem esélyt nyújt arra, hogy az egész társadalom, a gazdaság is folyamatosan fejlődhessen. Olyan fiatal generációkat kívánunk az oktatás fejlesztésével „kitermelni”, amelyek véleményt mernek nyilvánítani, tudni fogják, hogyan gondolkodjanak. Készen kell állniuk a nemzetközi munkaerőpiac kihívásaira – jegyezte meg felszólalásában a szerb kormány vezetője.

A KUDARC IS SIKER

Az államvezetőség segíteni akar azoknak a fiataloknak, akik a bizniszben kívánnak szerencsét próbálni. Brnabić arról számolt be New Yorkban, hogy októberben életbe lép a kormány új döntése, melynek értelmében azoknak, akik közvetlenül a középiskola vagy az egyetem elvégzése után saját vállalkozást indítanak, egy évig nem kell adót fizetniük. Ha sikeresnek bizonyul a vállalkozás, az adót megfizetteti az állam a későbbiekben, amennyiben nem, az sem baj, mert „már az is sikernek számít, hogy rávette az ország a fiatalokat arra, hogy a biznisz útjára merjenek lépni” – fejtette ki a részleteket.

A miniszterelnök beszélt az államapparátust érintő sikeres reformokról is. Azt mondta, az e-Uprava internetes ügyintézési portál folyamatosan bővül, és egyre több polgár igényeinek tesz eleget.