2024. április 19., péntek

Nyom az Ivanović-ügyben

A szerb államvezetés a gyilkosság mielőbbi felderítését sürgeti

Jelentéktelen, mégis bátorító értesülések birtokába jutottak a hatóságok Oliver Ivanović, a Szabadság, demokrácia, igazság polgári kezdeményezés elnökének meggyilkolásával kapcsolatban– értékelte Veljko Odalović, a Külügyminisztérium főtitkára és a koszovói szerbek és nem albánok ellen elkövetett gaztettek feltárásával megbízott munkacsoport tagja. Valamivel korábban Aleksandar Vučić köztársasági elnök fejtette ki, hogy Szerbia birtokába jutott az első értesüléseknek a szóban forgó bűncselekmény kapcsán. Vučić szavai szerint apró nyomról van szó egy rendkívül komoly ügyben.

Szerbia nem áll el attól, hogy fény derüljön a koszovói szerb politikus meggyilkolásával kapcsolatos összes részletre – emelte ki ma  Odalović. Szerinte Pristina politikai pontszerzés céljából visszaél a szóban forgó üggyel és olyan irányba tereli a nyomozást, amely az adott pillanatban éppen megfelel az aktuális hatalmi struktúráknak. Oliver Ivanovićot január 16-án kora reggel gyilkolták meg irodájának bejárata előtt. A továbbra is ismeretlen elkövető hat lövést adott le a politikusra, mind a hat golyó Ivanović mellkasát érte.

Odalović a Koszovói Felszabadítási Hadsereg tagjai által elkövetett gaztettek feltárásával megbízott különleges bíróság témájára is kitért, mondván, hogy utóbbinak hamarosan meg kellene kezdenie működni, ezért Pristinában egyre nagyobb feszültséget generálnak, hiszen nem tudni, hogy az aktuális hatalom mely képviselői ellen állítják össze az első vádiratokat. A koszovói szerbek és nem albánok ellen elkövetett gaztettek feltárásával megbízott munkacsoport együtt kíván működni a különleges bírósággal és a rendelkezésére bocsátana minden bizonyítékot, amelyet az évek során összegyűjtött – tette hozzá Odalović.