2024. április 25., csütörtök

A falunap az összetartozást erősíti

Egész napos forgatag a szerb–magyar–román hármas határon, Majdányon – A nemzeti tanács számos támogatással igyekszik segíteni a kis közösséget – Pásztor István, a VMSZ elnöke reményét fejezt

Népes társaság, finom ízek, jó hangulat. Ez mind jellemezte a Majdány-Rábé helyi közösség napját és egyben a majdányiak-rábéiak találkozóját. A hatodik alkalommal megrendezett esemény az elmúlt négy évben főzőversennyel is kiegészült, ami sokat lendített a falusi program színvonalán és népszerűségén.

Ments András, Jerasz Anikó és Újhelyi Nándor az egyik főzőcsapat társaságában (Szabó Nóra felvétele)

Ments András, Jerasz Anikó és Újhelyi Nándor az egyik főzőcsapat társaságában (Szabó Nóra felvétele)

Az idén húsz csapat nevezett be a főzőversenyre. Számos településről érkeztek: Zentáról, Csókáról, Padéról, Törökkanizsáról, Temerinből, Oroszlámosról, Magyarkanizsáról, és természetesen több helyi csapat is jelen volt.

– Programunk szervezője a Majdány-Rábé helyi közösség, illetve a Vadvirágok Művelődési Egyesület volt. Úgy érzem, rendezvényünk nem lehetne ennyire színvonalas a Magyar Nemzeti Tanács és Törökkanizsa önkormányzata nélkül, amelyek évek óta támogatják az évről évre megrendezendő falunapunkat – mondta Mihók Kucora Eszter, a Vadvirágok Művelődési Egyesület elnöke. – Számunkra fontos, hogy minden évben megrendezzük a falunapot, hiszen az összetartozást erősíti, amikor egy kicsit kikapcsolódunk, elszabadulunk a mindennapi gondoktól. Én  azt vallom, hogy az lehet igazán szerencsés és jó ember, aki nem felejti el, honnan szárazik. Hála istennek, ez a közösség ezt az intelmet nem felejtette el, és ezért is gondolom úgy, hogy a rendezvény valóban megtartó erejű.

Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke szintén kiemelt vendége volt az egész napos rendezvénynek.

– Jóleső érzés látni, hogy évek óta ekkora összefogásban szervezik meg ezt a rendezvényt, amikor hazavárják elszármazott rokonaikat, hozzátartozóikat, barátaikat a helyiek. Ilyenkor mivel is várhatná haza a helyi közösség szeretteit, mint otthoni ízekkel, kedves megvendégeléssel, szép szavakkal és sok szeretettel. Amikor az ember elhagyja a szülőföldjét, elviszi gondolatban belőle mindazt, ami azt megtestesíti: emlékeket, illatokat, hazai ízeket, anyanyelvet. Sok pillanat előhívhatja a szülőföld emlékét, ami miatt visszavágyik az ember, még ha el is sodorta a szél – mondta a végrehajtó bizottság elnöke, aki rendkívül fontosnak tartja, hogy a falunap keretében sort kerítenek az elszármazottak találkozójára. Elmondta, hogy a nemzeti tanács számos támogatással igyekszik segíteni ezt a kis közösséget is, hogy minél többen maradjanak a szülőföldjükön.

– Sok apró figyelmességgel igyekszünk színesebbé tenni ezt a napot. Pl. a rendezvény védjegyévé váltak az asztalokra kirakott idézetek, ami bár apró figyelmesség, mégis egy színfolt a napban – tette hozzá Vas Verica, a rendezvény főszervezője, és azt is elmondta, hogy férje két őzzel járult hozzá a rendezvény kiteljesüléséhez.

Szabó Nóra felvétele

Szabó Nóra felvétele

A verseny 14 órakor kezdődött, amikor kiosztották a sertéshúst. A lelkes csapatok munkához láttak, a falu központjában húsz bográcsban fortyogott a finom illatot árasztó pörkölt. A serény munkát Újhelyi Nándor, a törökkanizsai képviselő-testület elnöke is figyelemmel kísérte.

– Látva, hogy milyen sok településen szerveznek főzőversenyeket, úgy gondoltuk, mi is megszervezzük. A programot különböző felnőtteket, fiatalokat megszólító játékokkal, foglalkozásokkal színesítjük. Az idén ilyen a Leg…legény elnevezésű ügyességi verseny. Az ilyen programok után mindig utcabál van, tehát mulatsággal szoktuk zárni a rendezvényt.

Sok csapat el szokott jönni ebbe a kis faluba. Részben a környező településekről, részben távolabbi helyekről, jelen esetben pl. Temerinből vagy Szabadkáról. Persze mindig van néhány olyan vendég, aki először érkezik ide, őket mindig öröm látni és fogadni, emellett vannak már megszokott csapatok is. Ilyen kis falvak viszonylatában fontos, hogy tartsuk a kapcsolatot más településekkel is, fontos az, hogy az emberek barátkozzanak, pár órára, egy estére elfelejtsék mindazt, ami nap mint nap nyomja a vállukat, a szürke hétköznapokkal járó dolgokat – mondta az elnöke.

Este hat óráig tartott a főzés, majd a három tagból álló zsűri végigkóstolta a finomabbnál finomabb pörkölteket. Az értékelést Ments András, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend vajdasági szekciójának a képviselője, Molnár Dániel vendéglátóipari szakember és egy helybéli háziasszony, Likár Erzsébet végezte. A döntés este hét órára megszületett. Az első helyezést Zenta kapta, jutalmukat Bogdán Zsófia vette át, második helyezett egy majdányi csapat volt, Pap Rita képviseletében, és a harmadik helyezett is helybéli, majdányi csapat, az ő jutalmukat Likár József vette át.

A díjátadó után Pásztor István, a VMSZ elnöke is köszöntötte az egybegyűlt vendégeket. Elmondta, hogy majdányi születésű lévén természetszerűen közel áll hozzá a település jövője, és kifejezte reményét, hogy a következő falunapra már megnyílik a rábéi határátkelő is.