2024. április 25., csütörtök

Báj és a művészet a kalapban

Fotó: Fehér Ildikó

Fotó: Fehér Ildikó

A CK13 Ifjúsági Központban csütörtökön este kalapbemutatót tartottak. Az est folyamán ötven, kézzel készített kalapot láthattunk, amelyeket az újvidéki születésű Sonja Simeonović tervezett és készített. Sonja diplomás közgazdász, kalapkészítéssel hobbiból kezdett foglalkozni, kreációit korábban már a szabadkai és a nagybecskereki közönségnek is bemutatta.

– Szeretem, amikor az emberek a kalapjaimról ismernek fel. Kalapkészítéssel 2014 óta foglalkozok, előtte kézimunkáztam és ékszerkészítéssel foglalkoztam, de valami olyasmire vágytam, amivel még senki sem foglalkozik. Magam is előszeretettel viselem a kalapokat, így született meg az ötlet, hogy ilyeneket készítsek. A felkészülés, az anyagkutatás egy évet vett igénybe.

Fotó: Fehér Ildikó

Fotó: Fehér Ildikó

Ebben a szakmában az tetszik a legjobban, hogy mindegyik kalap különböző, nincs két egyforma, éppen mindegyik egyedi. Mindig is csodáltam azokat a nőket, akik bátran felvállalják egyéniségüket és nem olvadnak be a tömegbe. Példaképeim Josipa Lisac és Isidora Bjelica. Kalapjaim is kimondottan a bátor nők számára készülnek – mondta Sonja. Kalapjait természetes anyagokból készíti, főleg lenből. – Szeretem a természetes anyagokat. Amikor a nyersanyagot kezembe veszem, még nem tudom, hogy fog kinézni a végtermék, a munka folyamán alakítom a tervet. Jelenleg még csak nyári kalapok készítésével foglalkozok, de tervben van turbánok készítése is, téli kalapok átalakításával is szeretnék foglalkozni. A kalap több mint egy divatkellék, szerintem az elegancia, a báj és a művészet ötvözete – hangsúlyozta Sonja.