2024. április 24., szerda

Határtalan Tehetség Tábor

Vajdaságban július 23-a és 27-e között első alkalommal kerül megrendezésre a Határtalan Tehetség Tábor, amelyben 50 délvidéki és 50 anyaországi magyar diák vehet részt. A tábor keretében a tehetséges fiatalok egy innovatív szemléletű geolokációs mobilapplikáció fejlesztését fogják megvalósítani.

A szervezők célja Vajdaság alternatív turisztikai potenciáljának feltérképezése, konkrét helyszíneken, meghatározott koordináták és tartalmi leírások alapján. A diákok 10 tematikus csoportban fogják kutatni a szabadkai szecessziótól az újvidéki regionalizmuson keresztül a Fruška gora Nemzeti Park látványos természeti szépségeit. A szervezők fontos feladatuknak tekintik azt, hogy a vajdasági városi kultúra feltérképezése mellett hangsúlyt helyezzenek a falusi közösségek élő hagyományainak és a természeti élőhelyek megismerésére, feltárására.

A tábort a nagy múltú budapesti TIT Kossuth Klub Egyesület szervezi az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ és a zentai Vajdasági Magyar Művelődési Intézet társszervezésében az idén július 23-a és 27-e között, a magyarországi Nemzeti Tehetség Program támogatásával, és ingyenesen biztosít izgalmas és tartalmas táborozási lehetőséget 15–20 éves fiatalok számára. A tábor idejére az Európa Kollégium biztosít szállást a résztvevőknek. A rendezvény fővédnökei a magyar, illetve a szerb kormány nevében Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Családügyi és Ifjúsági államtitkára és Vicsek Annamária, az Oktatási, Tudományügyi és Technológiai Fejlesztési Minisztérium államtitkára.

A jelentkezés folyamatos, amíg be nem telik a létszám. Bejelentkezni és további információkat kérni Hortobágyi Lilla szervezőnél a hortobagyi.lilla@gmail.com címen lehet.