2024. április 23., kedd

Alkotni jó

A topolyai Tájházban a héten tartották a harmadik alkalommal megrendezett Alkotni jó, játszani öröm elnevezésű kreatív tábort. A Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat, valamint a Vox Humana Emberbaráti Szervezet közös szervezésében szombatig tart a tartalmas kikapcsolódást, szórakozást kínáló nyári szünidei foglalkozás.

Szövéssel ismerkednek azok, akik eddig még nem próbálták (Fotó: Sihelnik Ágnes)

Szövéssel ismerkednek azok, akik eddig még nem próbálták (Fotó: Sihelnik Ágnes)

A tábor vezetői Simon Julianna, és Fekete Edit óvónő. Irányításukkal a táborban résztvevő gyerekek számos kézműves technikát kipróbálhattak. A kézművesség mellett a Tájház adottságainak köszönhetően a gyerekeknek lehetőségük volt játékra is, amit a foglalkozások szüneteiben ki is használtak.

- A harmadik alkalommal megrendezett Alkotni jó, játszani öröm elnevezésű táborban mintegy ötven gyerek vett részt. Közülük legtöbben az általános iskolák alsós tagozatairól érkeztek, de akadnak közöttük óvodás korú gyerekek is. A foglalkozások elég sokrétűek. A rajzolástól kezdve az agyagozáson át, a textilszobrászat vagy paverpol technikáig számos dologban kipróbálhatják magukat a résztvevőink. Ezenkívül a batikolás, a szalvétatechnika és a szövés is a tábor programjának részét képezi. A gyerekek minden technikát szívesen kipróbálnak, nagy lelkesedéssel dolgoznak. Talán az agyagozás volt az, amit leginkább élveztek – mondta a tábor életéről Simon Julianna, és elárulta, hogy a táboron kívül, év közben, az ünnepek közeledtével is tartanak műhelymunkákat, ahová szintén nagy kedvvel jönnek a gyerekek. Ezenkívül téli és nyári tábort is szerveznek. A táborvezetők mellett néhány ügyes kezű nagymama is segédkezett a kézművességgel barátkozó gyerekek körül.

Az elmúlt napokban készült tárgyakat a szombaton 10 órakor nyíló kiállításon mindenki megnézheti a tájház udvarán, majd a készítőik hazavihetik őket.