2024. április 20., szombat

Védenek a jégveréstől

A topolyai önkormányzat rakétákat vásárolt a bajsai jégelhárító központ részére

Az idei szeszélyes nyarunk időjárása eddig már sokszor hozott jégesőfelhőket vidékünkre. Azon belül is a topolyai község területe volt a leginkább kitéve a jégverés veszélyének, de a bajsai jégelhárító központ éber ügyeleteseinek köszönhetően nem volt nagyobb jégverés ezen a területen sem. Idén még csak a jégvédelmi idény derekánál tartunk, de már 117 rakéta kilövésére adtak engedélyt a község területén működő kilövőállomásokról.

A bajsai jégelhárító központban (Tóth Péter felvétele)

A bajsai jégelhárító központban (Tóth Péter felvétele)

Az állami támogatáson kívül azok az önkormányzatok is hozzájárulnak a rakéták biztosításához és a lövészek fizetéséhez, melyek felismerték ennek a jelentőségét. Topolya község elnöke, Kislinder Gábor, 50 rakétát ajándékozott a bajsai központnak, emellett a 14 kilövőállomáson szolgálatot teljesítő lövészeket is anyagilag támogatja az önkormányzat. A költségvetésben ilyen célokra 4 millió dinárt különítettek el. Miodrag Stojanović meteorológus, a központ vezetője elmondta, hogy az idei év nagyon specifikus, eddig Topolya területéről már összesen 117 rakétát lőttek ki, és többnyire sikerült is ezzel megelőzni a jégverést ezen a területen. A jégvédelmi idény április 15-én kezdődött, és tavalyról 99 rakéta volt ekkor raktáron. Stojanović azt is elmondta, hogy egy-egy rakéta 400 gramm ezüst-jodidot tartalmaz. Valójában ez a vegyület egy vízmegkötő anyag, amely hatalmas mennyiségű kondenzációs szemcsét bocsát ki a felhőben. A beavatkozás nyomán sok aprócska jégszemcse jön létre, amely gyorsan elolvad még a levegőben, ezért kevesebb kárt okoz. Két fajta rakétával vannak felszerelve. A közepes tartományúval 5,5-től 6 ezer méter magasba, a magas tartományúval pedig 8,5-től 9 ezer méter magasba lőnek. Stojanović kiemelte, hogy a topolyai önkormányzattal milyen jó az együttműködés, mindig megértő fülekre számíthattak eddig az önkormányzat részéről.

A községi elnök látogatása során a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy nem csak a mezőgazdászok szempontjából fontos a jégesőt megelőzni, hiszen a jég a lakóépületekben is károkat okozhat. Kislinder elmondta még, hogy 2 milliót fordítottak a rakéták megvásárlására, de másik 2 millióból a kilövőállomáson dolgozók honoráriumához is hozzájárulnak. Egyben arról is tájékozódott, hogy a topolyai község területén lévő 15 kilövőállomásból mindössze egy nem használható objektív okokból, és ígéretet tett arra, hogy a közeljövőben ezt is megoldják majd. A mintegy két hektáron fekvő bajsai központ területének rendben tartásához az önkormányzat az ígéretek szerint egy fűnyíró megvásárlásával is hozzájárul majd a közeljövőben.

Vajdaságban jelenleg három működő radarközpont van, ezek közül a bajsai a legnagyobb. Összesen 16 község 740 ezer hektár területének a jégvédeleméért felelősek. A Bácska nagyobb részét és Észak-Bánát területét védő központ 156 kilövőállomással rendelkezik, amelyből 128 jelenleg is aktív. Az általuk védett terület 715 ezer hektár, annak pedig 88 százaléka mezőgazdasági terület. A jégvédelmi szezon április közepén kezdődött, május és június hónapokban a leggyakoribbak a jégesőt hozó felhők, viszont az időjárás melegedésével egyre veszélyesebbek, így a július és augusztus a legkritikusabb hónap. Az állami támogatáson kívül az önkormányzatok járulnak hozzá a rakéták biztosításához és a lövészek fizetéséhez. A bajsai jégelhárító központ szakemberei elmondták, hogy a különféle híresztelésekkel ellentétben a rakéták nem képesek az esőt elűzni, csupán a jégdarabokat aprózzák fel.