2024. április 25., csütörtök
ADAI WELLNESSKÖZPONT

Akár kölcsönből is megépítik

Adán azt tervezik, hogy 2020 tavaszára elkészül a wellnessközpont, amelynek kiépítésébe jövőre feltétlenül belekezdenek a rekreációs központban. Bilicki Zoltán polgármester elmondta: ha a beruházáshoz nem sikerül állami forrást találni, akkor hitelből valósítják meg. A tervek szerint a wellnessközpont teljes területe 1920 négyzetméter lenne, 3 beltéri és 3 kültéri medencével, továbbá szaunákkal, gőzfürdővel, vendéglátóegységekkel és pihenőhelyekkel. Ehhez elkészült a létesítmény működéséhez nélkülözhetetlen, 63 Celsius-fokos termálvizet biztosító kút is.

– Az építkezési engedélyek beszerzése folyamatban van, a pénzügyi konstrukció hiányzik. Igyekszünk kilobbizni a szükséges pénzt, de ha nem sikerül előteremteni tartományi és köztársasági forrásból, akkor azt javaslom majd a községi képviselő-testületnek, hogy jövőre valósítsuk meg a projektumot kölcsönből. Nem vagyok kölcsönpárti, de fontos hangsúlyozni, hogy ez a beruházás pénzt termel – magyarázta Bilicki Zoltán. – Az önkormányzat nem olyan beruházásra venné föl a kölcsönt, amelybe befektetnénk, majd semmit nem hozna vissza. Ez a beruházás pénzt termel, és a turizmus révén egy új megélhetési lehetőséget nyújthat sok-sok családnak. Továbbá meggyőződésem szerint mindenáron elsőnek kell lennünk. Más községeknek is vannak ilyen ambícióik és komoly terveik. Úgy látom, hogy aki ebben első lesz, az fog igazából jól járni. Az biztos, hogy minden községnek nem kell építeni wellnessközpontot. Az is biztos, hogy minden község szeretné, ha náluk épülne föl. Lehet, hogy éppen ezért is nehéz anyagi támogatáshoz jutni, mivel mindenhonnan ilyen jellegű kérések érkeznek a Tartományi Nagyberuházási Igazgatósághoz, amely viszont nem akar döntőbíróvá válni. Az a lényeg, hogy mi legyünk az elsők, és utána úgy működtetjük a létesítményt, hogy az jó legyen. Kétmillió euró kölcsön fölvételében gondolkodtunk, amit a terveik szerint kétéves türelmi idővel és tízéves visszafizetési határidővel igényelnénk. Eszerint kamatostul 300 millió dináros összeget kellene visszafizetnünk a banknak. Ez évi 30 millió dinár terhet jelentene az önkormányzatnak. Az előzetes számadások viszont azt mutatják, ha ennek az összegnek a felét az önkormányzat visszafizeti, akkor a másik felét kitermelné a beruházás, emellett karbantartanánk a létesítményt, és fejlesztéseket tudnánk megvalósítani. Biztos vagyok abban, hogy a gazdaság és a mezőgazdaság fellendítéséhez sokkal jelentősebb összeget kell befektetni, viszont a turisztikai területen egy kisebb pénzeszköz ráfordítása is komoly eredményeket hozhat. Még fontosabb, hogy a helyi lakosok egy olyan létesítményhez jussanak, amely gazdagíthatja a mindennapjaikat. Egy olyan létesítményhez, amely esetleg hozzájárul ahhoz, hogy ne az elvándorlás, hanem a maradás mellett döntsenek, mert ez egy élhető község, ahol meg kell, hogy legyen minden föltétel a tartalmas élethez – közölte a polgármester.

Az Adica üdültetési közvállalat területére tervezett wellnessközponthoz már biztosítva van a megfelelő termálvíz, amit azonban nemcsak a létesítmény működtetésére használnának, hanem a vendéglátóhelyek és a strandfürdő medencéinek fűtésére is. Bilicki Zoltán elmondta, hogy folyamatban van a tervek kidolgozása, és ezt a beruházást a wellnessközpont építésével párhuzamosan valósítanák meg. Termálvízzel fűtenék a sportpanziót, a hostelt és a strandfürdőben az éttermet, amely télen zárt lenne, és padlófűtéssel rendelkezne, valamint körbecsöveznék, és ilyen módon melegítenék az olimpiai és csúszdás medence vizét is.

A polgármester kiemelte, hogy wellnessközpont megnyitásával megnövekedne a vendégek száma a téli idényben, ezért csökkenteniük kell a fűtési költségeket. Továbbá több lehetőséget teremteni a vendégek étkeztetésére, így télen is megfelelően üzemelhetnének az Adica vendéglátóhelyei. A medencék esetében pedig fontos, hogy kitolják a fürdőidényt, mivel a beruházást követően májustól októberig nyitva tarthatna a strandfürdő.