2024. március 28., csütörtök

Évad végén

Tartalmas és tevékeny szezont zár a bácsfeketehegyi művelődési egyesület

Programokban igen gazdag évadnak vannak a végén, mondta el lapunknak Sárközi István, a művelődési egyesület elnöke. A különböző tevékenységeket minden évben júliusban, a falunapot követően összegzik. Ilyenkor lezárják az elmúlt időszakot, és néhány hét pihenő következik, majd a szüreti napra való felkészüléssel indul be az új évad. A tevékenységeikről Sárközi kronológiailag visszafelé haladva számolt be.

Néptáncosok a tavalyi szüreti napokon (Lakatos János felvétele)

Néptáncosok a tavalyi szüreti napokon (Lakatos János felvétele)

Negyven éve zajlik klasszikus táncoktatás az egyesületben, nemrég volt a kis vizsga, és hamarosan sorra kerül a nagy vizsga is. Ez alkalommal 40 fiatal vesz részt a képzésen Bácsfeketehegyről és Kishegyesről. Az egyesület néptáncosai részt vettek a ruzsai ifjúsági néptáncfesztiválon, valamint a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség meghívására egy ötnapos magyarországi utazáson és táborozáson. Török Noémi népdalénekes, valamint Hajvert Ákos és Tóth Péter Lóránt versmondók Szabadkán a VM4K-ban mutatták be Örökség című közös produkciójukat. Az egyesület idén is részt vett a Durindón, s a fiatal néptáncosok szülei számára bevezették a rendszeres szülői értekezleteket. Így a szülők is megismerhetik a terveket és tevékenységeket, s részük lehet a döntésekben, hangsúlyozta az elnök. Szülői kezdeményezésre minden gyerek készíttetett magának egy művelődési egyesületes pólót, ami nagyon népszerű. A néptáncosoknál néhány alkalommal jártak magyarországi vendégoktatók is, Fundák Kristóf és Fundák Kaszai Lili személyében. Csurai Attila és tamburazenekara Mohácsról regionális tamburaképzést tartottak a Feketics M.E. szervezésében, mondta el Sárközi.

A Szent László- és a Mátyás-emlékév, valamint a szabadságharc 170 évfordulója kapcsán több előadást is szerveztek, vendégük volt többek között Nagy Tibor történész. Világutazók is tartottak érdekes előadásokat, szó volt Japánról, Amerikáról, Kínáról, Dél-Afrikáról és Japánról. A Podolszki József irodalmi emléknap idén volt 21 éves, és dupla annyi pályamunka érkezett be, mint a tavaly. Emellett kiadásra került egy monográfia, ami a rendezvény 20 évét öleli fel, tudtuk meg az elnöktől.

Az egyesület Soma színtársulata a Kitty Flynn című krimi-komédiát mutatta be, több alkalommal is. A Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Szemléjén a társulatból Hodik Annabella kapta a legjobb főszereplőnek járó díjat. Bácsfeketehegyen pedig ebben az évadban is vendégül látták a leányfalusi Szekérszínházat. Ők a Forradalom előestéje című darabot mutatták be, mondta Sárközi.

Az említettek mellett még számos kisebb rendezvényt szervezett a Feketics M.E., illetve társszervezőként részt vett más egyesületek rendezvényeiben is. Kiváló együttműködést valósítottak meg a Hestia Női Egyesülettel, a Kozma Lajos Könyvtárral, a református egyházközösséggel és több másik szervezettel is, számolt be az elnök. Nemzetközi szinten Pécs várossal és a pécsi Kosztolányi Dezső Céltársulással ápolnak kiváló kapcsolatot.

Sikerült anyagiakban is gyarapítani az egyesületet, tudtuk meg az elnöktől. A Csoóri Sándor-program keretében hangszórókat és 25 táncos cipőt vásároltak. Két komoly beruházás is megvalósult: télen a színháztermet szerelték fel két gázkazánnal, tavasszal pedig a Kultúrotthont. Ez azt jelenti, hogy mindkét épületet, ahol a művelődési élet folyik, sikerült korszerű és takarékos fűtési rendszerrel ellátni, fogalmazott Sárközi. Ebben az évadban sikerült önkormányzati tulajdonba visszaszerezni az önkormányzatnak a színháztermet. Ezt az épületet és a Kultúrotthont biztonsági kamerarendszerrel szerelték fel.

A Feketics M.E.-nek számos terve van: az ősz során szeretnék kiadni Bácsfeketehegy első világháborús múltját feldolgozó monográfiát, és szeretnének készíteni egy monográfiát a falu mellett korábban feltárt templomról is. Ezt a Községközi Műemlékvédelmi Intézettel együttműködve fogják megvalósítani. Az ősz során megtartják a hagyományos kun tábort és szüreti napot.

Sárközi végezetül elmondta, hogy munkájukat támogatja Kishegyes község önkormányzata, a bácsfeketehegyi helyi közösség, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Nemzeti Kulturális Alap, a nemzetpolitikai államtitkárság, Magyarország kormánya, a tartományi oktatási titkárság és a tartományi kulturális titkárság.