2024. április 25., csütörtök
FORMULA–1 – NÉMET NAGYDÍJ

Hamilton a káosz ura

Nem mindennapi izgalmakra került sor a vasárnapi Német Nagydíjon. Sokan biztosra vették, hogy a szombati időmérő edzést megnyerő Sebastian Vettel könnyed győzelmet arat, hiszen nagy riválisa, Lewis Hamilton a hidraulika meghibásodása miatt csak a 14. helyről vághatott neki a 67 körös száguldásnak. Vettel jól kapta el a rajtot, és az első kanyarban a második rajtrácsról induló Valtteri Bottas előtt tudott befordulni. Kimi Räikkönennek ugyanakkor nagy csatát kellett vívnia Max Verstappennel azért, hogy meg tudja tartani harmadik pozícióját. Hamilton az első körökben gyorsan lépegetett előre, és hamarosan már a hatodik helyen haladt, igaz, hátránya ekkor már bő húsz másodperc volt az élen haladó Vettellel szemben. Szintén szépen zárkózott fel Daniel Ricciardo is. A Red Bull ásza a 19. pozícióból indult, de az első kerékcserék idejére márt pontszerző helyen haladt. Az élen ugyanakkor Vettel versenyét semmi sem zavarta, bő három másodperccel vezetett a második Bottas előtt.

A győztes Hamilton a csapattársával, Bottasszal örült együtt  (Fotó: Beta/AP)

A győztes Hamilton a csapattársával, Bottasszal örült együtt (Fotó: Beta/AP)

A kerékcseréket Räikkönen kezdte meg. A Ferrari bokszában jól számolhattak, ugyanis pont Hamilton elé tudták visszahozni a finnt, aki így adott esetben akár le is lassíthatta volna a brit felzárkózását. Vettel a 26. körben jött ki kerékcserére, ám csak az időközben remek köröket teljesítő Räikkönen mögé és Hamilton elé ért vissza. Nem sokkal később Bottas a bokszutcába hajtott, de a 29. körnek nem ez volt a szenzációja, hanem az, hogy a többiektől eltérő gumistratégián levő Ricciardo autója megadta magát. Vettel körökön keresztül üldözte Räikkönent, aki csak azt követően engedte el csapattársát, hogy erre egyértelmű utasítást kapott. A Ferrarinál joggal idegeskedhettek, hiszen két pilótájuk versengését jelentősen kihasználta Hamilton, aki így csökkentette riválisaival szembeni hátrányát. A 42. körben a brit is kihajtott friss gumikért. Egy körrel később a pálya egyes részein elkezdett esni az eső, és ekkor többen közepes esőgumit tetettek fel. Úgy tűnt, hogy mindez hibás döntésnek bizonyult, mert hamarosan csökkent az eső intenzitása, így Verstappen és Fernando Alonso rövid időn belül másodszor is meglátogathatták a bokszutcát. Ekkor jött a dráma: Vettel a pálya nedves részénél megcsúszott az 52. körben, így a verseny feladására kényszerült. Bejött a biztonsági autó, és ebben az időszakban többen is újra kereket cseréltek. Igazi káosz uralkodott a bokszutcában, Bottast például száraz pályára való gumikkal várták, ami az adott pillanatban kockázatosnak bizonyult, végül azonban jól jött ki. Hamiltont is kihívták kereket cserélni, de az utolsó pillanatban meggondolták magukat a Mercedesnél. Mindennek egy veszélyes manőver lett a vége: a brit elindult a bokszutcába, aztán az utolsó pillanatban irányt változtatott, és visszatért a pályára.

A biztonsági autó kiállását követően Hamilton, Bottas, Räikkönen, Verstappen volt az élmezőny sorrendje. Az újraindulást követően a két Mercedes váratlan módon egymásnak esett, Bottas minden bizonnyal be akarta bizonyítani, hogy éles versenyben fel tudja venni a harcot a négyszeres világbajnokkal. Kakaskodásuknak a csapat vezetői vetettek véget, világosan utasítva Bottast arra, hogy tartsa a pozícióját. Az utolsó körökben így nem változott az élmezőny sorrendje. Hamilton a győzelmével újra átvette a vezetést a világbajnoki pontversenyben, s a Mercedes is az élre állt. Vettelnek nem kell sokat várnia a visszavágásra, a folytatásra már vasárnap sor kerül a Hungaroringen.

Eredmények, Német Nagydíj: 1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:32:11,290, 2. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 4,535 másodperc hátrány, 3. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) 6,732 m. h., 4. Max Verstappen (holland, Red Bull) 7,654 m. h., 5. Nico Hülkenberg (német, Renault) 26,609 m. h., 6. Romain Grosjean (francia, Haas-Ferrari) 28,871 másodperc h. stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Hamilton 188, 2. Vettel 171, 3. Räikkönen 131, 4. Bottas 122, 5. Ricciardo 106, 6. Verstappen 105 pont stb.

Csapatok: 1. Mercedes 310, 2. Ferrari 302, 3. Red Bull 211, 4. Renault 80, 5. Force India 59, 6. Haas-Ferrari 59 pont stb.

A következő versenyt, a Magyar Nagydíjat július 29-én rendezik meg.