2024. április 19., péntek

Vitorlázótábor Palicson

A Vajdasági Vitorlázószövetség egyhetes tábort szervezett haladó, 8–18 éves fiatal vitorlázók részére a Palicsi-tavon. A húsz fiatal optimist és laser 4.7-es hajóosztályban fejleszthette tudását a tábor ideje alatt. A foglalkozások elméleti és gyakorlati részekből álltak, előbbit a Palicsi Vitorlásklub helységeiben, utóbbit pedig a tavon tartották. A húsz, többek között Palicsról, Szabadkáról, Magyarkanizsáról, Újvidékről érkezett vitorlázó naponta három edzésen vett részt: reggelente szárazföldi erőnléti edzés, délelőtt és délután pedig két-két óra vízen való gyakorlás szerepelt a programban. Az első két nap elég gyenge szél fújdogált a Palicsi-tavon, a tábor második felére azonban már valamelyest javultak az időjárási viszonyok. Dejan Zakić – aki Igor Šimunovićtyal, Fürsztner Bálinttal és Sofija Dobričkivel együtt foglalkozott a fiatalokkal – elmondta, hogy a tábor célja elsődlegesen a fiatalok további fejlődésének elősegítése.

Fontosnak tartjuk, hogy a tehetséges vajdasági versenyzők még magasabb szinten tudjanak vitorlázni, felkészítjük őket az országos bajnokságra és a nemzetközi regattákra, egy egészséges versenyszellemet alakítunk ki bennük, fejleszthetik az egymás közötti viszonyokat, a sportszerű viselkedést, és az is cél, hogy a nemzetek közötti tolerancia még magasabb szintre emelkedjen a fiatalok körében. Egy hét alatt nem lehet megtanulni vitorlázni, ebben a sportágban egész életen át kell tanulni. Szerbiában Palicson a legjobbak a feltételek a sportág űzésére, hiszen idehaza csak nálunk lehet állóvízen vitorlázni, a többiek folyókon készülnek a versenyekre, míg külföldön a versenyek és az edzések szinte csak tavakon zajlanak. Ez az első vitorlázótábor a Vajdaságban, Szerbiában Golubacon már több éve működik egy hasonló jellegű tábor – emelte ki Zakić.

Az egyhetes vitorlázótábort a Tartományi Ifjúsági és Sporttitkárság saját eszközeiből, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság pedig A nemzetek közötti tolerancia megőrzése és ápolása a sporton keresztül című projektum keretében támogatta.

A táborba olyan fiatalok jelentkezhettek, akik már bizonyos szinten tudnak vitorlázni, viszont a Palicsi Vitorlásklub gondol a kezdőkre is, hiszen számukra már több éve megszervezi a vitorlásiskolát. Az érdeklődők minden hétköznap délutánonként jelentkezhetnek a vitorlásklubban, ahol Igor Šimunović, Pletl Attila és Harangozó Viktor tanítják meg a kezdőket az alapokra.