2024. április 23., kedd

Már a hostel is épül

A nyár folyamán is várják a zarándokokat az épülő Doroszló-Szentkútra

A Magyar Kormány a 2016-ban benyújtott szentkúti infrastruktúra bővítéséről és kiépítéséről szóló kérvényre a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott és prioritásként kezelt felterjesztésre 760 millió forint kormányzati támogatásban részesítette a Doroszló-Szentkút egyházmegyei kegyhelyet. Ez a beruházás részben a szentkúti igényeket hivatott kiegészíteni, azzal a szándékkal, hogy új munkahelyeket adjon, és nagyobb rendezvények befogadásával a régió fejlesztéséhez is hozzájáruljon.

Az új épületek a zarándokok és a közösség kényelmét szolgálják (Gergely Árpád felvétele)

Az új épületek a zarándokok és a közösség kényelmét szolgálják (Gergely Árpád felvétele)

Az építkezések alapkövét 2017 nyarán tették le. Azóta folyamatosan zajlanak a munkálatok. Ft. Verebélyi Árpád főesperes, a Mária, Keresztények Segítsége Egyházmegyei Kegyhely kormányzója elmondta, a beruházás megvalósításának első fázisa a vizesblokk kiépítése. Ennél a fővállalkozó a zombori Konc cég, amelynek vannak alvállalkozói és általában a környékben lévő kisvállalkozókat tömöríti egybe az építkezés megvalósításában.

A másik nagy objektum építésének fővállalkozója a bácsújfalui (szelencsei) Slovan nevű cég. A második épület egy nagy terem, amely többfunkciós hely lesz. Ennek hasznos területe 1850 négyzetméter. A doroszlói kegyhelyet évente 15 000–20 000 zarándokhely keresi fel Kisboldogasszony napján, a Nagybúcsú alkalmával, szeptember 8-án. Eddig rossz idő esetén nem volt hová elmenekíteni az összesereglett tömeget. Ez által az épület által ez a gond is megoldódik.

 A harmadik létesítmény építése most indul. Ez egy hostel minőséget nyújtó szálláshely lesz, illetve az alagsorban rekreációs lehetőségek várják majd az érdeklődőket. Ebben a hostelben tudják elszállásolni a zarándokokat vagy a különböző rendezvényekre érkező embereket. Eddig a zarándokok vagy a szabad ég alatt töltötték az éjszakát, vagy házaknál aludtak, régen még pajtákban, pincékben és padlásokon is meghúzták magukat. Mivel az igények megváltoztak, ennek a szálláshelynek a kiépítése rendkívül fontossá vált. Annál is inkább, hiszen nemcsak a Kisboldogasszony napján szervezett zarándoklat idejére készül fel a kegyhely, hanem egész évben fogadni kívánja a zarándokokat. A tervek szerint nem csak a vajdasági, de a Kárpát-medencei fiatalok találkozóhelye is lesz a doroszlói Mára-kegyhely, egy olyan hely, ahol az együttlét során lélekben erősíthetik egymást.

Az épülő közösségi ház (Gergely Árpád felvétele)

Az épülő közösségi ház (Gergely Árpád felvétele)

Az építkezés egyszerre szolgálja a Délvidék Csíksomlyójának nevezett kegyhely modernizálását és a régió megerősítését. Azzal, hogy a meglévő kápolna, a kerengő, a gyónóhelyek mellé megépült a szabadtéri misék megtartására alkalmas fedett épület, valamint megépült a János-ház, máris megváltozott a kegyhely. Ha ezek mellett kiépülnek ezek a fontos épületek, megteremtődnek a feltételek arra, hogy az ide látogatók több napot is eltöltsenek ezen a helyen, illetve Nyugat-Bácskában. Mind idegenforgalmi szempontból, mind a magyarság megtartásának szempontjából fontos ez az építkezés.

Gyakran mondogatják a zarándokok, hogy feltöltődni, lelki megnyugvást keresni jönnek a Szentkútra. Eddig is, elsősorban ft. Verebélyi Árpád atyának, a kegyhely igazgatójának, valamint a közel száz helybeli önkéntesnek köszönhetően igyekeztek mindent megtenni, hogy a zarándokok jól érezzék magukat Doroszlón. Az építkezések minőségbeli változást jelentenek majd.

A beruházás várhatóan december elején befejeződik. A magyar kormány nem csak a beruházás költségeit fedezte, de a létesítmények fenntartására is támogatást nyújt.

Vizesblokkok (Gergely Árpád felvétele)

Vizesblokkok (Gergely Árpád felvétele)

Ami a nyári programok jelenét és jövőjét illeti, amikor elkezdték építeni a Szentkutat, az építkezések miatt le kellett redukálni a táborok számát. Ennek ellenére vannak és voltak különböző összejövetelek: így, a zentai Kéz a kézben alapítvány által szervezett, szellemi- és mozgáskorlátozottak számára tartott rendszeres kegyhelyi együttlét, továbbá megszervezték a nyugat-bácskai általános iskolások, az alsó tagozatosok találkozóját, megtartják majd az egyházmegyei zenetábort, lesznek néhány napos találkozók, ilyen a ministránstalálkozó, a hittanosok zarándoklata, nyáron egy motorostalálkozót, egy motorszentelési alkalmat is terveznek. Mindezen kívül szeretnének összejövetelt szervezni a keresztény pedagógusok számára.

Természetesen nem maradnak el a búcsúi napok, alkalmak, amelyek a különböző Mária-ünnepekhez kapcsolódnak. Az egész éven át Bácskába érkező turistabuszok általában megállnak a Doroszló- Szentkúton, különösképpen a németországi utazók. Azok az emberek, akik ellátogatnak őseik földjére, akár több időt is eltöltenek a kegyhelyen. Amint ezek, a fentiekben említett infrastruktúrák megépülnek, akkor az érdeklődőknek már nemcsak egy rövid bemutatást, hanem tartalmasabb programot is nyújtani tudnak majd.

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele