2024. március 29., péntek

Újvidéken járt Ukrajna nagykövete

Miloš Vučević polgármester a városházán fogadta Olekszandar Alekszandrovicset, Ukrajna szerbiai nagykövetét

Ukrajna belgrádi nagykövete és Vučević polgármester a találkozón hangsúlyozta, mindkét fél azon dolgozik, hogy az együttműködést magasabb szintre emeljék. Erre több lehetőség is van.

A városházán megtartott találkozón elhangzott egy olyan kezdeményezés, hogy szobrot állítsanak a híres ukrán költőnek, Tarasz Sevcsenkónak. A szoborról már korábban is szó esett, a városi művelődési tanács tavaly elfogadta a kezdeményezést. A szobrot Lviv baráti város ajánlotta fel az újvidéki önkormányzatnak, így szeretnék elősegíteni Újvidék és az ukrán város együttműködésének a fejlesztését. Lviv már előzőleg formális kapcsolatot létesített Újvidékkel a balkáni városok hálózatának keretében.

Újvidék polgármestere kifejtette, hogy az önkormányzat a pénzügyi befektetések szempontjából most leginkább a város kulturális örökségére összpontosít, amely összhangban van az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa 2021 projektummal, valamint az Európa Kulturális Öröksége projektummal. Vučević szerint a Péterváradi vár felújítása és működtetésének a megoldása nagyszerű példa lehet arra, hogyan lehet elérni kiváló eredményeket akkor, ha a hatalmi szervek között jó az együttműködés.

Alekszandrovics és Vučević egyetértett abban, hogy a közös projektumok nagymértékben hozzájárulnak a nemzetközi együttműködés fejlesztéséhez. A cél az, hogy a két fél jobban megismerje egymást, és szorosabbra fűzzék az együttműködést, mert ez hozzájárul a két térség fejlődéséhez.

Polgármesterünk köszönetet mondott azért, hogy Lviv városa ilyen értékes ajándékkal lepte meg Újvidéket, majd hozzátette: Az ukrán költő szobrát olyan helyen állítják majd fel, amely a legjobban megfelel a célnak. Vučević hangsúlyozta: Tarasz Sevcsenko szobra nagyban hozzájárul majd Újvidék kulturális kincskészletének gyarapodásához.