2024. április 20., szombat

Benépesül az ipari park

Új üzemek épülnek az ipari parkban Topolyán

A topolyai ipari parkban jelenleg több építkezés is zajlik. Az önkormányzat építi az utat a park területén, de nagy tempóban épül a tejgyár és a Kite Kft. logisztikai központja is. Emellett a Pöttker, a Predojević Kft. és a Vasić Kft. is újabb telket vásárolt az ipari parkban, és hamarosan megkezdik ők is az építkezést.

Az épülő tejüzemnél (Tóth Péter felvétele)

Az épülő tejüzemnél (Tóth Péter felvétele)

Kislinder Gábor polgármester tegnap munkatársai kíséretében látogatta meg az építkezések helyszínét. Elmondta, hogy az elmúlt két évben mintegy 100 millió dinárt ruháztak be a szennyvízhálózat, a vízvezetékrendszer és trafóállomások kiépítésébe, valamint az ipari park területén az utak kiépítésébe. A 100 millió dinárból mintegy 66 milliót tartományi forrásokból sikerült biztosítani, a többit az önkormányzat a költségvetésben különítette el. Az ipari parkon belüli egyik út és egy kerékpárút kiépítése most is zajlik. Az idei évben még egy kút kifúrását is tervezik, mely a bővülő ipari park vízellátását garantálja majd, emellett egy újabb trafóállomást is megépítenek. A községi elnök azt is elmondta, hogy a tejgyár és a Kite Kft. logisztikai központja a tágabb térség szempontjából is jelentős, hiszen a tejgyár a környék tejtermelőinek is fontos lesz, mint biztos partner. A Kite Kft. pedig korszerű mezőgazdasági gépekkel tudja ellátni a termelőket, illetve azon szervizelését is fel tudja kínálni. Kislinder szerint nem kell attól tartani, hogy a termelők majd nem tudnak modern gépeket vásárolni, hiszen pl. a Prosperitati Alapítvány is újabb pályázatokkal segíti ezt a jövőben.

Fazekas Róbert, az Első Vajdasági Ipari Park (VIP) – Logisztikai Központ Kft. helyettes igazgatója elmondta, hogy az autóút közvetlen közelében négyzetméterenként mintegy 3 euróért lehet a 25 hektáros ipari parkban parcellát vásárolni, ami nagyon konkurens árnak tekinthető. Nagyon sok az érdeklődő, már nem csak a környező országok és a környék befektetői érdeklődnek, hanem más kontinensekről is, például egy japán cég is. Fazekas szerint a jövőben az ipari parkot déli irányban akár 16 hektárral ki is bővíthetik. Az igazgatóhelyettes azt is elmondta, hogy Radomir Kuzmanović igazgatóval közösen azt tűzték ki célul, hogy még több befektetőt sikerüljön idevonzani. Elsősorban olyan 20–50 főt foglalkoztató cégekre számítanak, amelyek nem szeretnének nagy ipari központokban telephelyet létesíteni, itt viszont kedvező feltételek mellett megfelelő képzettségű munkaerő állna a rendelkezésükre. Ezzel 200–500 új munkahelyet hoznának létre néhány éven belül. Az ipari parkban a tervezett három transzformátor-állomásból kettő már megépült és van gázvezeték is.

Az önkormányzat stratégiai célja a munkahelyteremtés, az Első Vajdasági Ipari Park (VIP) – Logisztikai Központ Kft. pedig elsődleges feladatának tekinti a városvezetés és a potenciális befektetők közötti közvetítést. A munkahelyteremtés mellett a másik stratégiai szempont ugyanis az, hogy az itt bejegyzett cégek itt adóznak majd, ami a községi költségvetés eszközeinek bővülését eredményezi. A befektetett eszközök így megtérülnek, több pénz juthat újabb infrastrukturális fejlesztésekre és egyéb közhasznú tevékenység finanszírozására. Az ipari park közvetlen közelében található a francia érdekeltségű Lohr vállalat és a magyar tulajdonban lévő Krivaja mezőgazdasági birtok silója, de szintén a közelben, illetve a tágabb területen még néhány üzem található, mint pl. a Capriolo kerékpárgyár, vagy az Usluga temetkezési kellékeket gyártó és forgalmazó vállalat, és az EM Commerce bútorgyár, mely éppen új üzemrészleget épít. A Pöttker Kft. volt az első, a szivacsmegmunkáló SSA Pana Foamtec Kft. volt a második olyan cég, amely telephelyet létesít a topolyai ipari park területén.